Tarptautinė tipografikos bienalė ,,Keliaujančios raidės '23: HOLOGRAMA"

 2023 metų gruodžio 12 dieną Vilniaus Dailės akademijoje vyko Lietuvos Reformacijos istorijos ir kultūros draugijos (LRIKD) tęstinis praktinis užsiėmimas su Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijos 7pp klasės mokiniais ir mokytojais pagal draugijos inicijuotą ir drauge su  šia mokykla  vykdomą  programą ,,Mūsų pasirinkimai: tarp chaoso ir tvarkos". Tai trečiasis iš keturių cikle numatytų pažintinių - tiriamųjų užsiėmimų, įvykusių šiais metais.

 Šį kartą  pažintinio - tiriamojo ciklo kuratorė, LRIKD vicepirmininkė dr. Ina Dagytė Mituzienė  pakvietė mažvydiečius į  daugumai dalyvavusiųjų naują viešą erdvę - galeriją ,,Titanikas”, kur visi drauge, padedant menininkei Jurgai Šarapovai, entuziastingai ,,naršė”  Tarptautinės tipografikos bienalės ,,Keliaujančios raidės '23: HOLOGRAMA" turinį. Buvo  keliami klausimai,  ieškoma  atsakymų,  dalyvaujant ar stebint čia pat vykusias mini diskusijas. Kiekvienas savarankiškai rinko jam patikusį darbą, smalsesnieji bandė motyvuoti pasirinkimus. Parodoje „Holograma" pristatyta  30-ties darbų kolekcija, kurią sukūrė 35 autoriai iš 10-ties šalių.  Vertinga, kad šioje viešoje erdvėje, susitelkus į parodą, valandėlei ilsėjosi standartiniai kompiuteriniai žaidimai mobiliuosiuose telefonuose,  nes ,,veikė” parodos vizualika, virtualaus pasaulio įvaldymo iššūkių teikė pati paroda.

,,Keliaujančios raidės” - tęstinė paroda, kurią nuo 2009 metų organizuoja Vilniaus Dailės akademija. Jos sumanytoja ir kuratorė – pasaulyje pripažinta Lietuvos tipografikė prof. Aušra Lisauskienė, dėstanti bene didžiausią stojančiųjų susidomėjimą turinčioje Grafinio dizaino katedroje, už savo darbus apdovanota įvairiomis premijomis, tarp jų – garsiąja europine premija Red Award, laukiama įvairiuose pasaulio universitetuose – nuo  moderniu grafiniu dizainu garsėjančios Suomijos iki tūkstantmetes kalugrafijos ir spaudos tradicijas turinčios  Kinijos.

 Lietuva – svarbi vieta  tipografikos studijų, mokslinių tyrimų, meninių eksperimentų ir jų rezultatų žemėlapyje. Tad mažvydiečiai čia buvo pakviesti neatsitiktinai, o turint mintyje ir profesinio orientavimo lauko plėtros dedamąją. Aišku, pirminę intenciją  lėmė tai, kad progimnazija yra pavadinta lietuvių raštijos pradininko Martyno Mažvydo vardu. Ne tik įdomu, bet ir prasminga domėtis ir raštijos, jos elementų - raidžių -  keliais, takeliais istorijos vyksme, ir vizionieriškai žvelgti į ateitį.

„Keliaujančios raidės“ – ir idealus pavadinimas tęstiniam grafinio dizaino projektui,  atskleidžiančiam raidėmis užkoduotos informacijos vizualizacijos galimybes bei įvairovę,  ir priemonė suburti įvairių šalių profesionalus, dirbančius grafinio dizaino srityje, sudaryti sisteminę galimybę bendrame kontekste pažvelgti į topografikos  pasiekimus šiose dažniausiai kas dveji metai organizuojamose  tarptautinėse parodose.

Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazija dėkoja Lietuvos Reformacijos istorijos ir kultūros draugijai už dar vieną bendrą žygį mokslo ir meno pažinimo keliu,  už paskatą pamatyti parodoje pristatomus inovatyvius skirtingų pasaulio šalių grafikos ir tipografikos dizainerių, menininkų požiūrius į rašto meną, pajusti jų vaizduotės trauką, o kai kam iš dalyvausių – gal ir postūmį  peržiūrėti savo laiko ir dėmesio orientyrus aktyvesnio minties ir vaizduotės lavinimo linkme.

Autorius:
Vilma Junevičienė

Nuotraukos:
Autorės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos