Dirbtuvėlės ,,Sodų gamyba iš šiaudų"

  • Paskelbta: 2024-04-30
  • Kategorija: Renginiai

      Tarptautinės motinos Žemės dienos proga Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijos 5 d klasės mokiniai dalyvavo dirbtuvėlėse ,,Sodų gamyba iš šiaudų" ir gamino reketukus. Mokiniai dirbtuvėlėse pabandė surišti šiaudinius reketukus. Iš pirmo žvilgsnio paprastas darbas pasirodė ne toks jau lengvas. Pagaminti reketukai papuoš mokinių namus. Džiugu, kad šiaudiniai sodai puošia ir progimnazijos biblioteką.

      UNESCO Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą 2023 m. papildė ketvirtoji Lietuvos vertybė – šiaudinių sodų tradicija. Toks sprendimas priimtas Botsvanoje vykstančioje Nematerialaus kultūros paveldo išsaugojimo konvencijos Tarpvyriausybinio komiteto sesijoje.

      2017 m. sodų rišimo tradicija įrašyta į Lietuvos Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą. Šiaudiniai sodai, dar vadinti liktoriumi, voru, pajonku, pajonkėliu, dangumi, pasauliu, rojumi, sietynu, reketuku, rekėžiu, krijeliu, aitvaru, miestu, žarondėliu, buvo rišami visoje Lietuvoje ir turėjo ne tik dekoratyvinę, bet ir apeiginę reikšmę, simbolizuoja visatos modelį, tad siejami su gyvenimo gerove, apsauga.

Autorius:
Reda Gustienė

Nuotraukos:
Autorės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos