Laikysenos viešoje erdvėje kultūra

  • Paskelbta: 2024-04-14
  • Kategorija: Renginiai

    Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijos 7pp klasės mokiniams 2024 metų kovo 19 ir balandžio 9 dieną vyko Lietuvos Reformatų istorijos ir kultūros draugijos inicijuotos bendradarbiavimo programos ,,Mūsų pasirinkimai: tarp chaoso ir tvarkos“ pažintinis – tiriamasis užsiėmimų IV ciklas, orientuotas į aktyvesnį mokinių  kultūringos laikysenos  viešose erdvėse formavimą, panaudojant  naujas galimybes. 

    Renginio kuratorė draugijos vicepirmininkė dr. Inda Dagytė Mituzienė pakvietė septintokus į užsiėmimą  ,,Laikysenos viešoje erdvėje (kavinėje / restorane) kultūra”, nagrinėjant klausimus:  Asmeninės / privačios šventės viešose erdvėse.  Ar čia taip pat verta  rinktis tarp chaoso ir tvarkos?  Mokomieji susitikimai vyko realiai pasirinktose vietose. 

    2024 kovo 19 dieną renginys įvyko Don Simon restorane (Kęstučio g. 34, Vilnius). Renginio metu prieš  atnešant pasirinktus patiekalus įvyko specialiai šiam tikslui parengtų klausimų - atsakymų maratonas. Renginio pradžioje įžanginį žodį tarė Don Simon direktorė Rūta, o bendroje nuotraukoje po renginio prie Don Simon iškabos nusifotografavo abu įmonės vadovai – Rūta ir Simas, beje, kurio vardas tam tikra prasme lėmė ir restorano pavadinimą – Don Simon.

     2024 balandžio 9 dieną renginys vyko restorane ,,AJ šokoladas" (Gedimino pr. 47, Vilnius), kuris Lietuvos ir užsienio klientams siūlo aukščiausios kokybės, rankų darbo belgiško šokolado gaminius bei kviečia leistis į šokolado tradicijų pažinimą ir patyrimą. Mažvydiečiai atminčiai nusifotografavo bendrai nuotraukai prie ,,AJ šokoladas" restorano.

     Septintokai Don Simon ir ,,AJ šokoladas" restoranų patalpose atsakinėjo į renginio klausimus, parengtus dr. Inos Dagytės Mituzienės: K1. Kas yra užstalės etiketas ir kaip jo laikytis? K2. Kas labiau jums patinka – eiti į privačias  šventes  ar jas organizuoti patiems? Kodėl? Kokius ,,namų darbus”  reikia atlikti einant į svečius ir kokius, organizuojant privačią  šventę patiems? K3. Kodėl laikysenos laisvė nėra beribė ir kas padeda ,,sureguliuoti” ribas? K4. Prisiminkite  geriausią asmeninę  šventę iš savo gyvenimo. Kas joje buvo įsimintiniausia? K5. Kur labiausiai norisi / patinka švęsti asmenines šventes  - namuose, kavinėje, parke, gamtoje prie vandens telkinių, meno galerijoje,  pas senelius, pas draugus, bibliotekoje, sporto aikštelėje ir t.t. Prieš tai atsakykite į klausimą, kaip atskirti privačią, viešą ir trečiąją erdvę? K6.  Kokios temos tinka pokalbiams  prie stalo ir kokios ne? Kodėl? K7. Ar tikrai mokame  naudotis stalo įrankiais, valgyti skirtingą maistą? Ką galima valgyti rankomis, o ką - tik su įrankiais? K8. Kada ir kaip reikia įteikti dovaną? K9. Ar reikia pasakyti sveikinimo žodį / kalbą viešai? Jei taip – koks jis / ji turi būti? K10. Kur ir kada atsirado pirmasis restoranas Europoje? K11. Kur ir kada atsirado pirmoji kavinė Vilniuje? K12. Jei mūsų asmeninė šventė vyksta kavinės / restorano / kitos viešos institucijos bendroje salėje. Ką reikia žinoti ir laikytis? K13. Mūsų švenčių muzika. Kokia vyrauja ir kaip galima padaryti geriau? K14. Kai nuvažiuojame į svečią šalį, laikomės jos bazinių gyventojų etiketo. Tai kuo japoniškas etiketas skiriasi nuo angliško, o prancūziškas nuo vokiško? O kokie esminiai lietuviško etiketo ypatumai?  Ką toleruojame ir ko turėtume siekti?

    Reflektuojant mokiniai atsakė ko išmoko ir kokios temos buvo įdomiausios. Jaunimui palinkėta būti kultūringais ir įdomiais žmonėmis, tapti etiketo žinovais ir gero elgesio viešose vietose pavyzdžiais kitiems.

    Dėkojame Don Simon ir ,,AJ šokoladas" restoranų vadovams, sutikusiems priimti ir atvėrusiems savo erdves Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijos septintokams. Kilnu likti neabejingiems ir drauge ugdyti jaunąją kartą, mokant aukštos kultūros pagrindų viešose vietose.

Autorius:
Vilma Junevičienė

Nuotraukos:
Autorės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos