Išvyka į Kėdainių daugiakultūrį centrą

  • Paskelbta: 2024-05-14
  • Kategorija: Renginiai

      2024 metų gegužės 14 dieną Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijos Tolerancijos centro 7 klasių mokiniai ir būsimieji mokytojai iš Prancūzijos apsilankė Kėdainių daugiakultūriame centre. Apsilankyta žydų sinagogoje, katalikų bažnyčioje, reformatų bažnyčioje ir stačiatikių cerkvėje. Mokiniams buvo pateiktos užduotys palyginti religijų ir maldos namų panašumus ir skirtumus. Mokinius ir mokytojus nepaprastai sudomino sinagogoje esanti žydų bendruomenės istorija, užsiėmimai, laisvalaikis bei verslai. 

      Taip pat susipažinta su Kėdainių įkūrėjų žymiausių LDK valstybės pareigūnų Radvilų šeima ir žymiausiais jos atstovais - Jonušu Radvila, Kristupu Radvila Perkūnu ir kitais.

      Aplankytos vietos, kuriose įamžintas Nobelio literatūros premijos laureatas, Kėdainių krašto garbės pilietis - Česlovas Milošas (1911 - 2004).

      Pasigėrėta trečiuoju pagal dydį Lietuvoje senamiesčiu ir senąją Kėdainių rotuše. Apsilankyta ir ant senamiesčio pėsčiųjų tilto, sužinota, kad  Nevėžis skiria dvi istorines Lietuvos dalis - Žemaitiją ir Aukštaitiją. 

      Po šios ekskursijos mokiniai ir mokytojai prisimins ne tik Radvilų amžinojo poilsio vietą, bet ir kaip kėdainiškių žydų darbštumo dėka išplito agurkų ir pomidorų verslas Lietuvoje. Mažvydiečiai ir prancūzai prisimins puikų ekskursijų vadovės, istorikės Audronės, pasakojimą apie Kėdainių miesto gyventojų išpažintas religijas, plėtotus verslus ir Kėdainių senamiesčio patrauklumą.

Autorius:
Eugenijus Manelis, Gitana Šeštokienė, Vilma Junevičienė

Nuotraukos:
Vilmos Junevičienės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos