Kaip apsaugoti vaikus internete?

  • Paskelbė : Mindaugas
  • Paskelbta: 2019-11-15
  • Kategorija: Psichologas

6 žingsniai

Internetas tapo neatskiriama kasdienio gyvenimo dalimi, ir jaunajai kartai yra nelengva įsivaizduoti dieną be naršymo internete. Čia vaikai žaidžia žaidimus, ieško medžiagos mokyklinėms užduotims, ir palaiko ryšius su draugais. Tėvai norėtų riboti laiką, kurį vaikai praleidžia prie interneto, bet ne visuomet būtų teisinga atskirti juos nuo likusio pasaulio bendrai.

Kai naudojamas dėl tinkamų priežasčių, internetas gali labai pasitarnauti vaikams ir jauniems žmonėms. Visgi, yra rizikų, apie kurias tėvai turi žinoti. Nekalbant jau apie kenkėjiškas programas ir virusus, vaikus gali pažeisti internetinės patyčios, priekabiavimas ir rimtesni dalykai. Duosime 6 patarimus, kurie padės Jūsų šeimai įgyti sveikus naudojimosi internetu įpročius.

  1. Aptarkite rizikas ir pavojus. Jei vaikai jau pakankamai suaugę, kad naudoti technologijas ir naršytų internete, vadinasi jie jau pakankamai užaugo ir pokalbiams apie internete slypinčius pavojus. Jums nereikia gąsdinti vaikų, ar labai išsiplėsti, bet jie turėtų žinoti apie internetinių nusikaltimų ir vyresniųjų bendravimą internetu nelegaliais tikslais. Jei kalbėsite atvirai, apie tai, kas gali nutikti, visi šeimos nariai išvystys sveiką požiūrį į naudojimąsi internetu.
  2. Nustatykite ribas. Ribų nustatymas, kaip vaikams naudotis internetu, turi begalę pliusų ir teigiamų pusių tiek vaikui, tiek visai šeimai. Labai ankstyvame amžiuje ribos gali būti draudimas naudotis bet kokiomis medijomis ir bendrauti su draugais. Augant, vaikams reikalinga suteikti daugiau laisvės, bet gera mintis yra riboti laiką, praleidžiamą prie kompiuterio, ir neleisti naršyti kai kurių internetinių puslapių. Žaidimams turi būti įvestas amžiaus cenzas. Draudimas naudotis telefonais, planšetėmis ir kitomis technologijomis valgio metu gali padėti šeimai artimiau susibendrauti.
  3. Instaliuokite tėvų kontrolės programėles. Skaitmeninis pasaulis praplėtė vaikų pasaulį, bet yra dalykų, kurių jie neturėtų matyti. Tėvų kontrolę galime nustatyti plačiajuosčio interneto, mobiliojo ryšio, individualiame įrenginyje ir paieškos programose. Naudojama, kad neleisti vaikams pamatyti amžiaus neatitinkančio turinio, įsigyti programėlių priedų ir pakeisti slaptažodžių bei saugumo nustatymų. Pastarųjų metų tyrimai rodo, kad dideli skaičiai vaikų iki 12 metų žiūri pornografijos puslapius, ir kitą suaugusiems skirtą medžiagą, ir tėvų kontrolės programėlės yra puikus būdas apsaugoti vaikus nuo viso to.
  4. Tyrinėkite internetinį pasaulį kartu. Internetas yra nepaprastas mokymosi šaltinis, ir mes turime juos skatinti naudotis internetu tyrimams. Edukaciniai žaidimai ir programėlių priedai padės mokymąsi paversti smagiu procesu. Jei Jūs praleisite kurį laiką su vaikais internete, jie galės saugiai ir Jums kontroliuojant tyrinėti interneto potencialą. Jaunesni šeimos nariai, stebėdami Jus naudojantis internetu, įgis pagrindinius IT įgūdžius, - sužinos, kaip naudotis paieškomis ir elektroniniu paštu.
  5. Kalbėkite su vaiku apie internetines patyčias. Medijos ir internetas pakeitė supratimą to, kaip vaikai mato patyčias, bet jos vis dar lieka žalojančiomis. Patyčios internete apima daugybę formų, įskaitant persekiojimą, gąsdinimą ir bauginimą, kad bus paviešinta asmeninė vaiko informacija. Atvirai kalbėkite su vaiku apie internetines patyčias, ir paskatinkite juos kalbėtis su Jumis, jei jie taptų aukomis. Pernelyg atviras dalijimasis asmenine informacija internete gali nuvesti prie išpuolių ir manipuliacijų.
  6. Pasakykite vaikams, jog internete rasti draugų yra pavojinga. Dėl savo nekaltumo, vaikai tiki, kad žmonės internete yra tuo, kuo sakosi esą. Forumai ir pokalbių kambariai gali būti pavojingos vietos, ir daugybė tyrimų atskleidžia, jog čia „medžioja“ pedofilai bei kiti asmenys, norintys nuskriausti vaikus. Ekstremaliu atveju, vaikai yra ilgą laiką „pratinami“, ir „ruošiami“, kad vėliau galima būtų su jais susitikti slapčia. Viskas gerai, jei vaikai internete bendrauja su mokyklos draugais, bet įspėkite juos, kokie pavojai tyko pradedant draugauti su nepažįstamais žmonėmis internete.

Technologijų vystymasis reiškia, kad vaikai turi mokėti gyventi prie interneto prisijungusiame pasaulyje. Jei tėvai moko vaikus taisyklių, kaip likti saugiais internete, nėra būtinybės juos nuo interneto atriboti. 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos