5 būdai pasirūpinti vaiko sportavimu

  • Paskelbė : Mindaugas
  • Paskelbta: 2019-11-13
  • Kategorija: Psichologas

Ar būti tėvu buvo lengviau prieš 40 metų?

Naujojo tūkstantmečio mamos svajoja apie tėvystę pasaulyje, kur gatvės yra saugios, tėvai gali laisvai leisti vaikus bėgioti kaimynystėje, ir jie natūraliai sportuoja bei žaidžia.

Visgi šiandien, trinkteli mašinos durelės, kuprinė krinta ant žemės, įjungiamas televizorius ir paskutinės dvi šviesios dienos valandos yra praleidžiamos žaidžiant video žaidimą ir mėgaujantis užkandžiais.

Net ir susirūpinę, gero linkintys tėvai kartais pasijaučia bejėgiai, stebėdamiesi, kaip nugalėti prekybos genijų ir momentinį pasitenkinimą. Fiziniai pratimai ir morkų lazdelės labai sunkiai konkuruoja su Xbox, Kempiniuku ir bulvių traškučiais.

Visur aplink mes matome to įrodymus. Pasak JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro, labai daug šiaurės amerikiečių patiria rizikas dėl nesveiko gyvenimo būdo.

Naujausi statistiniai duomenys rodo, kad 30 procentų JAV gyventojų, virš 20 metų, - daugiau nei 60 milijonų žmonių, - persivalgo. Jaunų žmonių su antsvoriu skaičius patrigubėjo nuo 1980 m.

Mano vaikai nepersivalgo – kodėl man turėtų tai rūpėti?

Juk jūsų vaikai normalūs, tiesa? Būti tėčiu ar mama Jums sekasi puikiai. Tačiau pasaulyje, kur vaikščiojimas yra ribojamas, mokyklinės fizinio lavinimo programos mažinamos, mašinos, liftai ir autobusai naikina mūsų galimybes natūraliai sportuoti, mes turime rimtai pagalvoti, kaip fizinius pratimus paversti dienos dalimi, o taip pat ir mūsų vaikų neatskiriama gyvenimo dalimi.

Nepaisant visų teigiamų sportavimo pusių, dauguma Amerikiečių yra sėslūs. Pasyvūs vaikai dažniausiai tampa pasyviais suaugusiais.

Kaip motyvuoti vaikus judėti?

„Amerikos širdies asociacija rekomenduoja vaikams ir paaugliams per dieną 60 minučių užsiimti energinga, aktyvia veikla.“

Gera naujiena yra ta, kad sportuoti galima daugybe būdų, ir tai gali būti labai smagu. Panaudojus šiek tiek kūrybiškumo, galima lengvai paversti pratimus Jūsų tėvystės stiliaus dalimi.

  1. Lyderiaukite. Jūs turite parodyti gerą pavyzdį. Vaikai, ypatingai maži, natūraliai kartoja tėvų elgesį. Tad būkite tikri, jog rūpinatės savo sveikata, ir fizinis aktyvumas Jūsų gyvenime yra svarbus prioritetas.
  2. Sportuokite drauge. Šiandienos užimtumo pasaulyje turime būti tikri, kad su vaikais leidžiame laiką kokybiškai. Kas galėtų būti geriau, nei aktyvi veikla drauge? Kadangi vaikai negali vieni klaidžioti kaimynystėje, tėvai turi žaisti su jais.
  3. Tegu būna smagu. Įjunkite muziką ir šokite. Tiesiog žaiskite. Nupirkite vaikams žaislų, kurie skatina juos būti aktyvius smagiai leidžiant laiką. Dviračiai, paspirtukai, riedulio lazdos ir krepšinio kamuolys privers vaiką judėti ir būti aktyviu. Ikimokyklinukas gali važinėti mašinomis su pedalais, dideliais ratais, triratukais, - tai būtų puikus tėviškas sprendimas.
  4. Pralinksminkite juos. Sugalvokite, kaip pozityviai paskatinti ir apdovanoti vaikus. Padėkite jiems rasti sportą, kuris keltų jų pasitikėjimą savimi. Lankykite jų sporto renginius ir leiskite jiems žinoti, kad esate didžiausias jų fanas, ar jie laimėtų ar pralaimėtų.
  5. Išjunkite įrenginius. Žinoma, mes turime riboti laiką, kurį vaikai praleidžia prie TV ir video žaidimų. Tačiau įsitikinkite, kad tai darote pozityviu būdu. Jei jie pyksta, kad ką tik išjungėte jų mėgstamą TV šou, jie gali visai nenorėt važinėtis riedučiais su Jumis.  Sutarkite dėl laiko prie TV, geriausia kai jau yra atlikti namų darbai ir fizinės veiklos baigtos, kaip pvz. vakare ar šeštadienio rytą, kai pavargusiems tėvams reikia papildomų miego minučių.

Jei fizinės veiklos Jūsų šeimoje bus daugiau, Jūs geriau jausitės ir drauge praleisite daug smagaus laiko. Svarbiausia, modeliuodami sveiką gyvenimo būdą, Jūs padėsite vaikams įgyti įgūdžius ir sveiką požiūrį į sportą visam gyvenimui

https://childdevelopmentinfo.com/child-teen-health/parenting-children-physical-exercise/#.W3KJ8rjW2VJ

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos