Kaip prietaisai ir skaitmeniniai ekranai žaloja vaikus

  • Paskelbė : Mindaugas
  • Paskelbta: 2019-11-12
  • Kategorija: Psichologas

Laikas, kurį vikai praleidžia prie skaitmeninių ekranų, iš tiesų neramina. Panašu, kad jie nepavargsta žiūrėti TV arba žaisti su iPad. Ši prietaisų obsesija yra svarbi tema, tačiau skubaus dėmesio reikalingas neigiamas jų poveikis regėjimui.

Kodėl prietaisai taip netinka vaikams

Vaikai naudoja prietaisus žaisti žaidimams, kalbėtis, naršyti ir žiūrėti filmus. Veikla dažniausiai yra tokia įtraukianti, kad jie neatitraukia dėmesio nuo ekranų. Jie taip pat neatkreipia dėmesio į tokius dalykus kaip sėdėjimo poza, atstumas nuo ekrano, ir šviesumas, kas taip pat gali neigiamai paveikti regėjimą ir sveikatą.

Elektroninių ekranų stebėjimas ilgesnį laiką sukelia diskomfortą. Jus kankina aukių sausumas, suerzintos akys, ir kurį laiką būna sunku susikaupti. Praleidžiant kurį laiką toje pačioje pozoje ima skaudėti kaklą ir nugarą. Jei Jums nelengva išbūti laiką prie ekranų, įsivaizduokite, ką patiria Jūsų vaikas.

Skaitmeniniai ekranai tapo neatskiriama gyvenimo dalimi. Jūs negalite jų atsisakyti, ar išvis neleisti vaikų prie jų, bet galite sumažinti ekranų poveikį vaikams. Pirmas žingsnis yra suprasti, kas yra „Jūsų priešas“.

Ilgo sėdėjimo prie ekrano pasekmės

Pasak JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro, vidutinis vaikas praleidžia 8 valandas per dieną, stebėtamas elektroninius ekranus. Su amžiumi vaikai naudoja prietaisus vis daugiau. Nors nėra užtikrintų duomenų, tačiau vaikai, daug laiko leidžiantys prie ekranų, patiria didesnę ilgalaikių regėjimo sutrikimų riziką. Be TV ir video žaidimų, dauguma prietaisų pasirodė per paskutinius dvi dešimtis metų. Staigų efektą mes stebime jau dabar, tačiau ilgalaikis efektas nėra žinomas.

Pasak tyrėjų, vaikai, kurie daug laiko praleidžia prie prietaisų, patiria riziką išsivystiti laikiną miopiją (trumparegystę). Dėkui Dievui, šis efektas trunka neilgai, ir akys atsistato po kelių minučių, kai su kompiuteriais susijusi  veikla pakeičiama kita veikla.

Ilgas laikas prie ekranų paveikia ne tik akis. Be simptomų, tokių kaip akių sausumas, deginimo pojūtis, dviguba ar neaiški rega, žmonės taip pat ima skųstis galvos skausmais, su sėdėjimo poza susijusiais kaklo ir nugaros skausmais. Dabar gydytojai vadina šį sindromą  „Kompiuterinės regos sindromu“.

Naudodami elektroninius ekranus, žmonės mažiau mirksi. Vidutiniškai, žmogus sumirksi apie 15 kartų į minutę.  Kadangi naudojant elektroninius ekranus reikia labai daug dėmesio, mirksnių skaičius gali kristi iki 5 į minutę.

Mirksėjimas yra natūralus reiškinys, kas išlaiko akių drėgmę, sutepa jas ir išvalo. Retesnis mirksėjimas sukelia akių sausumą ir erzina jas. Pasekmių sunkumas priklauso nuo veiklos tipo ir įsitraukimo. Video žaidimai paprastai sukuria daugiau akių įtampos, kadangi Jums reikia nuolatos reaguoti į tai, kas vyksta ekrane. Kai kurie kompiuteriai ir į sieną įmontuoti televizoriai dėl aukščio, kai reikia pakelti akis kad pamatytum, taip pat kelia daugiau įtampos akyse. Tai verčia Jus atverti akis plačiau, tad drėgmė sparčiau garuoja.

Elektroniniai ekranai gali rodyti labai šviesius arba kontrastingus vaizdus, ir šie vaizdai keičiasi per dalį sekundės. Jie taip pat atspindi aplinkos lempų ir langų šviesą. Jūsų akys turi greitai reaguoti, keisdamos šviesos lygį. Jei stebite ekraną, kurio vaizdas yra per tamsus, arba per šviesus, palyginti su aplinka, tas taip pat sukelia įtampą akyse. Jūsų akys turi prisitaikyti prie ekrano, ir tuomet prie aplnkos. Dažnas vyzdžių išsiplėtimas ir susitraukimas taip pat pasireiškia akių nuovargiu.

Dauguma šiuolaikinių prietaisų yra įmontuoti LED ekranai, kadangi jie rodo aiškesnį vaizdą, ir naudoja mažiau energijos.  Svarbus yra išmetamas mėlynos šviesos kiekis. Palyginus, LED ekranai išmeta žymiai daugiau mėlynos šviesos.  Nors tyrimai yra riboti, dauguma optometrų mano, jog mėlyna šviesa gali sukelti neatitaisomą žalą tinklainei. Tai gali sukelti makulos degeneraciją arba kataraktą.

Makula yra centrinė tinklainės dalis, kuri labai reikalinga geram regėjimui. Makulos degeneracija gali neleisti tokių kasdienių veiklų kaip skaitymas ar vairavimas. Su amžiumi, akių lęšiai ima geltonuoti. Suaugusiems tai reiškia ribotą natūralią apsaugą nuo mėlynos šviesos, bet vaikai taip pat yra pažeidžiami. Mėlyna spalva be viso kito gali sutrukdyti biologinį laikrodį ir paveikti miegą.

Apsaugokime vaikus nuo neigiamos elektroninių ekranų įtakos

Jei Jūsų vaikas skundžiasi akių perštėjimu, Jūs privalote peržiūrėti laiką, kurį jis ar ji praleidžia prie ekranų.

  1. Ribokite laiką prie ekranų. Ribokite laiką, kai vaikas žiūri TV. Ribokite naudojimosi prietaisais laiką mažiems vaikams iki valandos per dieną, ir dviejų valandų – mokiniams. Šį laiką skirkite į dvi ar tris sesijas, kad mažinti akyse susidarančią įtampą.
  2. Skatinkite vaikus žaisti lauke. Prietaisai skatina įpročius sėdėti, o tai yra blogai kūnui ir protui. Skatinkite vaikus aktyviai leisti laiką lauke, bendrauti ir žaisti su kitais vaikais. Žaisti lauke su šunimi ar kitais vaikais yra žymiai smagiau, nei dešimtą kartą žiūrėti tą patį animacinį filmą. Taip vaikas praktikuos žiūrėjimą į tolį ir sumažins tikimybę išsivystyti miopijai.
  3. Nenaudokite prietaisų vietoj auklės. Kai vaikai užsiėmę prietaisais ar TV Jūs galite leisti sau daryti ką tik norite, bet tai prasta idėja. Geriau vietoj to užimkite juos sveikesnėmis alternatyvomis, pvz. kūrybiniais žaialsi, spalvinimo knygelėmis ar pasakų istorijomis.
  4. Užtikrinkite, kad vaikas pakankamai miegos. Vaikas turėtų miegoti apie 10 valandų per dieną. Miegas leidžia jų akims atsigauti nuo įtampų.
  5. Prašykite jų reguliariai daryti pertraukas ir dažnai mirksėti. Kad akys neišsausėtų, paprašykite jų sumirksėti 2 – 3 kartus, kai ima skaudėti akys. Įtampa akyse gali būti sumažinta, darant nedideles pertraukas pažiūrėti kažkur kitur, ne į ekraną. Dauguma gydytojų rekomenduoja taisyklę 20 – 20 – 20. Darykime pertrauką kas 20 minučių, ir pažiūrėkime į kažką už 20 pėdų 20 sekundžių.
  6. Įsitikinkite, kad vaikai palaiko tinkamą atstumą nuo ekrano. Naudojant kompiuterį ar kitą asmeninį įrenginį, akys turėtų būti mažiausiai 20 colių atstumu nuo ekrano. Neleiskite vaikams sėdėti arti, kai jie žiūri TV. Jei vaikui priimtina sėdėti arti ekrano, nuveskite jį ar ją pas gydytoją patikrinti dėl trumparegystės.
  7. Neleiskite jiems naudoti prietaisų tamsoje arba saulės šviesoje. Vaikai nekreipia dėmesio į apšvietimo sąlygas, kai jie pasineria į veiklas. Paraginkite juos ne naudoti ekranų tamsiame kambaryje, arba kai skaisčiai šviečia saulė. Ekrano šviesumas neturėtų būti 3 kartus šviesesnis arba tamsesnis nei aplinkos. Jei ekrane yra auto – šviesumo (brightness) nustatymas, įjunkite jį. Funkcija automtiški pritaiko ekranų šviesumą prie aplinkos šviesos.

Skaitmeniniai ekranai sukelia įtampą akyse ir kitus susijusius simptomus, tokius kaip regos sunkumai ir galvos skausmas. Vaikai yra lengviau pažeidžiami, nei suaugę, ir ilgas laikas prie prietaisų gali labiau pakenkti jų regėjimui. Yra nelengva atskirti vaikus nuo prietaisų, bet Jūs galite imtis žingsnių, kad minimizuoti neigiamą naudojimosi jais poveikį.

https://childdevelopmentinfo.com/child-health-news/how-gadgets-and-digital-screens-are-harming-your-child/#.W3GcFuj7TIV

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos