Kaip nustatyti ribas paaugliui?

  • Paskelbė : Mindaugas
  • Paskelbta: 2019-11-13
  • Kategorija: Psichologas

Visiems vaikams yra reikalingos ribos, tačiau paaugliams jų reikia labiau. Nors ne visada norisi skirti apribojimus, lengviau būtų nutylėti ar pasijuokti, tačiau nenustatę ribų vėliau Jūs su paaugliu turėsite didelių bėdų. Paaugliai dar nėra suaugę žmonės, mes turime jiems suteikti daugiau laisvių nei mažesniems vaikams, tačiau taip pat turime numatyti, aptarti ir primesti paaugliui ribas ir taisykles.

Paauglystės amžius gali būti vienas sunkesnių laikų, tiek vaikui tiek ir tėveliams. Visgi pykčio priepuoliai, šaukimas ir atsikalbinėjimai rodo, kad Jūs vis dar bendraujate su vaiku... Jūsų vaikui yra reikalingi kriterijai, ir juos sukurti yra Jūsų darbas. Ribų centru laikykite vaiko sveikatą ir gerovę. Galbūt nedaug, tačiau kiekvienam paaugliui taikomos ribos skirsis. Šie skirtumai gali tapti vaikų pasipiktinimo priežastimi, tačiau tai yra būtina. Kiekvienas paauglys yra skirtingas ir individualus, priklausomai nuo asmenybės, gyvenime jie susidurs su skirtingais pavojais. Vienam tai gali būti sunkumai atlaikyti bendraamžių spaudimą, kitam – nenoras atsižvelgti į savo sveikatą ir jos nepaisymas.

Svarbus žingsnis kuriant ribas paaugliui prieš sprendimo priėmimą yra taisyklių aptarimas drauge su partneriu. Jūs abu turite suprasti, koks elgesys bus nepriimtinas, būti vieningi, ir palaikyti vienas kitą nustatant bei išlaikant ribas. Tarp Jūsų neturėtų būti nesusipratimų, nes dėl to galite pasimesti, arba gali prasidės manipuliacijos taisyklėmis. Kai abu tarpusavyje gerai išsiaiškinate, kokias ir kaip taikysite ribas, aptarkite jas su paaugliu. Aiškiai pasakykite, ko iš jų tikitės, paaiškinkite ribų priežastis, ir pasekmes - kas bus, jei jie pažeis ribas. Tikėtina, jog jie nesidžiaugs dėl ribų ir jiems nepatiks Jūsų sprendimas, tačiau Jūs kursite dialogą su jais, ir tai padės Jums ribas pritaikyti. Kadangi paaugliai yra pereinamojoje stadijoje – jie tarsi gyvena tarp vaikystės ir suaugusiojo amžiaus, - įtraukti į diskusiją jie pajaus, tarsi patys  kontroliuotų situaciją, ar bent aiškiai žinos kas ir kodėl vyksta.

Kai jau sukūrėte taisykles, būtina jas įgyvendinti. Nuoseklumas ir patikimumas yra tokie pat svarbūs įgyvendinant taisykles, kaip ir pačios taisyklės. Kadangi aplink visa labai greitai keičiasi, Jūs turite likti pastovūs, tvirti ir patikimi, kad paauglys matytų, jog dėl taisyklių esate apsisprendę rimtai.

Paaugliams yra reikalingas lygiai toks pats artumas su tėvais, kaip ir mažiems vaikams. Jie yra rizikos grupė, kadangi jau ne vaikai, tačiau dar ne suaugę. Greičiausiai jie nenorės to pripažinti, bet jie vis dar yra vaikai, ir jiems yra reikalingas Jūsų tėviškas vadovavimas. Ribų kūrimas turi būti susijęs su jų saugumu ir jų sveikata. Pasakykite jiems, jog taip elgiatės dėl jų gerovės ir dėl to, kad Jums rūpi. Neleiskite vaikų pykčio priepuoliams ir bandymams argumentuoti savo poziciją priversti Jus atsisakyti savo sprendimų. Likite nuoseklūs, ir Jūs išvysite rezultatą, kurio siekiate ir laukiate.

https://childdevelopmentinfo.com/uncategorized/creating-boundaries-for-teens/#.Wz3kvLjW2VI

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos