5 būdai, kaip sukurti stiprų ryšį su paaugliu

  • Paskelbė : Mindaugas
  • Paskelbta: 2019-11-13
  • Kategorija: Psichologas

Yra nedaug tokių stiprių tėvystės iššūkių, kaip rūpintis paaugliu. Žinoma, pratinimas vaiko naudotis puoduku gali kartais atrodyti nesibaigianti kova, tačiau visa tai yra tarsu žaidimas, lyginant su pavojais, laukiančiais mūsų paauglystės etape. Sklando siaubo istorijos apie paauglių nuotaikas, emocingumą, maištingumą, ginčytiną skonį renkantis draugus ir dauguma tėvų jaučiasi nepasiruošę šiam iššūkiui jam atėjus.

Esminis dalykas Jums, tėveliai, yra giliai įkvėpti, atsipalaiduoti ir prisiminti, kad paaugliai nėra monstrai. Jie tiesiog vaikai, išgyvenantys daug fizinių, emocinių ir socialinių pokyčių – ir visa tai vyksta vienu metu. Tėvai gali užmegzti gerą santykį su paaugliu, ir jį išlaikyti, jei turi šiek tiek kantrybės ir labai myli. Ką daryti, kad vaiko paauglystės metai būtų lengvesni?

  1. Kalbėkite. Nors ir atrodo, kad paaugliai didžiąją dalį laiko praleidžia savo kambaryje, jie nori žinoti, kad jų gyvenimas tėvams yra svarbus ir įdomus. Svarbiausia kalbantis su paaugliu yra išlikti kasdienišku ir atsipalaiduoti. Dauguma tėvų stebisi, jog įprastas klausimas „Kaip tau šiandien sekėsi?“ gali taip paskatinti vaiką atsiverti ir pasipasakoti. Jei dažnai kalbėsitės su vaiku apie jo draugus, puikiai žinosite, kas vyksta ir kas naujo jo bendraamžių aplinkoje. Toks domėjimasis taip pat parodo vaikui, kad tėvams nuoširdžiai įdomu, kas vyksta jo ar jos asmeniniame gyvenime. Žinosite apie vaiko tikslus, pasiekimus ir kovas, jo ar jos individualius interesus (sportas, filmai, muzika), ir tai yra nepaprastos temos pokalbiams. Šių pokalbių esmė yra smagiai, džiaugsmingai, lengvai ir paprastai kasdien dalijintis informacija. Ypatingai svarbu, kad šie pokalbiai niekad nevirstų barniais; taip tiesiog atbaidysite paauglį nuo bendravimo su Jumis apskritai. Turėtumėte išsikelti tikslą pasikalbėti su vaiku bent 15 – 30 minučių kasdien, - po mokyklos, mašinoje, prie pietų stalo, prieš miegą, ir rasti kitų gerų progų.
  2. Klausykite, klausykite ir dar kartą klausykite. Kai pradedate kalbėtis, leiskite paaugliui imti vadžias į savo rankas. Tai leis jiems pakreipti pokalbį norima linkme. Geras klausymasis leis vaikams išsakyti, ką  gi iš tiesų jie galvoja. Naudinga yra tinkamai komentuoti vaiko kalbą, užduoti klausimus ir skatinti juos tęsti. Klausymas yra ypatingai svarbus, kai kalbatės jautriomis ar sunkiomis temomis. Tėvai turi stengtis išklausyti paauglį atvira sąmone, ir konstruktyviai atsakyti, jei vaikas atskleidžia problemą. Tėvams gali būti nelengva likti ramiems, jei vaikas tarkim kažkur suklydo, visgi esminis dalykas yra išlaikyti atvirą, draugišką ir palaikantį pokalbį. Dėl skubotos Jūsų reakcijos vaikas gali vėliau tiesiog neatsiverti.
  3. Sukurkite ir įgyvendinkite taisykles. Nors ir svarbu yra kalbant su paaugliu sunkiomis temomis likti racionaliems, reikšminga yra ir nustatyti standartus. Paaugliai turi išmokti priimtino elgesio, ir jie turi žinoti, kad pažeidus taisykles gyvenime laukia pasekmės. Tėvai turėtų vengti šaukimo, rėkimo ir apvardžiavimo, o tiesiog įgyvendinti taisyklės pažeidimą atitinkančią pasekmę.
  4. Leiskite laiką drauge. Kartu leisdami laiką Jūs tikrai sukursite stiprų ryšį su vaiku. Kartais gyvenimas tampa neramus, ir dėl perkrautų tvarkaraščių vaikai ir paaugliai gali pasijusti izoliuoti, pamiršti ir vieniši. Kai savo tvarkaraštyje randate laiko smagiai praleisti laiką su paaugliu, jis ar ji jausis vertinami, reikalingi ir svarbūs. Paprasti dalykai, tokie kaip pasivaikščiojimas parke, važinėjimas dviračiais, ledų pirkimas ar apsilankymas kine, labai padės Jums sustiprinti ryšį su vaiku ir išlaikyti jį ilgai ilgai.
  5. Būkite tėvais. Bendraujant su paaugliu yra labai lengva peržengti liniją tarp buvimo tėvu ir buvimo draugu. Gali būti apgaulinga, jei klausotės vaiko kaip draugas, išliekate atviros sąmonės, ir visgi nustatote taisykles bei ribas. Net jei dėl to ir įvyks keli nedideli ginčai, paaugliams reikia atsakingų tėvų, kuriems rūpi jų gerovė ir kurie gali juos apsaugoti. Tėvai, kurie mano jog bausmės padeda vaikams geriau gyventi, turėtų prisiminti, jog vaikai gerbia tėvus, kai šie laikosi žodžio (nors jie patys retai tą pripažįsta).

Paauglystės metai gali būti tikras atrakcionų parkas, bet jie neturi būti „monstriškas košmaras“. Tėvai gali sukurti nenutrūkstamą ryšį su paaugliu, su juo kalbėdami, nuostabiais klausymosi įgūdžiais, supratingu bet griežtu elgesiu. Puikiai leisdami laiką kartu, ir nuoširdžiai domėdamiesi vaiko hobiais, draugais ir asmeniniu gyvenimu, Jūs sustiprinsite ryšį su paaugliu. Kantrybė ir atvira sąmonė bendraujant su paaugliu Jums nepaprastai padės, ir pavers šį metą švente visiems.

https://childdevelopmentinfo.com/family-building/5-ways-to-build-a-strong-bond-with-your-teen/#.Wz32ALjW2VI  

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos