Dirbtuvėlės ,,Draugystės apyrankės"

     Prieš 35 metus Lietuvos, Latvijos ir Estijos žmonės skubėjo į pasaulyje analogo neturintį susitikimą – susikibti rankomis nuo Vilniaus iki Talino per Rygą ir parodyti visoms šalims savo vieningumą bei didžiulį siekį atkurti  nepriklausomas valstybes. Kviečiame dalyvauti Baltijos kelio 35-mečiui skirtuose renginiuose  ir pasipuošti savo pačių pasigamintomis draugystės apyrankėmis.

      Jums reikės: Geltonų, žalių ir raudonų mezgimo siūlų lietuviškai juostelei. Baltų ir latviško raudonumo mezgimo siūlų latviškai juostelei. Baltų, mėlynų ir juodų mezgimo siūlų estiškai juostelei. Smagios draugų arba šeimos narių kompanijos (reikia 3 arba 4 žmonių komandos) ir geros nuotaikos.

      Darbo eiga: Išmatuokite ir atkirpkite  reikiamų spalvų siūlus po 1 m. ilgio. Lietuviškai juostelei reikia 1 geltono, 1 žalio ir 1 raudono. Siūlus sulenkiame per pusę ir palaidus galus surišame kartu. Jei turite 4 žmonių komandą, vienas laiko mazgą, o kiti trys paėmę po siūlą pirštu jį suka. Svarbu, kad visi trys komandos nariai siūlus suktų į vieną pusę. Sukti reikia tol, kol siūlas pradės veržti pirštą ir visų komandos narių  susuktų siūlų ilgis bus vienodas. Tuomet visas tris kilputes, kuriose buvo sukantis pirštas, reikia sumauti ant mazgą laikiusio komandos nario piršto. Tada paleidžiamas mazgas ir visi trys siūlai susisuka tarpusavyje. Kad apyrankė atrodytų gražiau ir vienodai susisukusi, ją reikia ištampyti ir kilpučių gale užrišti mazgą, kad siūlai neišsisuktų. Latviškos ir estiškos juostelių gaminimo principas toks pat. Jei turite tik tris komandos narius, kažkuriam teks ir siūlą sukti ir mazgą laikyti.

       2024 metų rugpjūčio 23 dieną, minint Baltijos kelio 35-metį, Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijoje stovyklaujantys 5 - 8 klasių mokiniai taip pat įsiliejo į draugystės apyrankių pynimo dirbtuves ir pasipuošė Baltijos šalių vėliavų spalvų apyrankėmis. Tai primins jaunajai kartai apie labai svarbų istorinį momentą - Lietuvos, Latvijos ir Estijos kovą už laisvę. Minint šią sukaktį, Baltijos šalys vėl prisimena ir akcentuoja vienybę bei bendradarbiavimą, kuris yra svarbus ir dabartinėje geopolitinėje situacijoje. Apyrankių pynimo akcija ne tik primena apie šį istorinį įvykį, bet ir stiprina tautinę tapatybę bei vienybės jausmą.

Sėkmės ir gražaus Baltijos kelio 35-mečio minėjimo!

Autorius:
Technologijų mokytoja Aušra Banelienė

Nuotraukos:
Straipsnio autorės ir soc. pedagogės Linos Rinkauskaitės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas