IDUKM įgyvendinimas mokykloje pagal Erasmus KA121 projektą

IDUKM įgyvendinimas mokykloje pagal Erasmus KA121 projektą

Perengiamasis vizitas į Kemperle (pranc. k. Quimperlé)

            2024 m. kovo 19 - 23 d. direktorės pavaduotoja ugdymui Lina Navickaitė ir prancūzų k. mokytojas Pjerre Henri Pache vyko į parengiamąjį vizitą į Prancūzijos Bretanės regiono miestą Kemperle (pranc. k. Quimperlé). Vizito metu buvo stebimas ugdymo procesas Kemperle progimnazijoje „Collège De La Villemarqué“ ir rengiama programa mūsų mokyklos mokinių vizitui 2024 m. gegužės mėnesį.

Kemperle esančioje mokykloje mokosi apie 500 5 - 8 kl. mokinių, kurie į mokyklą suvažiuoja ne tik iš Kemperle miestelio, bet ir iš kitų aplinkinių vietovių. Viena pamoka trunka ne 45 min., o 1 val. Mokiniai mokosi iki 16 val., o trečiadieniais mokiniams pamokos vyksta trumpiau – iki 12 val. Mokykloje jaučiasi labai draugiška aplinka, mokiniai aktyviai įsitraukia į užduotis pamokos metu, yra smalsūs, daug šypsosi, noriai ir maloniai bendrauja. Mokomi dalykai yra labai panašūs į mūsų, tačiau per technologijų pamokas mokiniai sprendžia įvairius inžinerinius uždavinius, susijusius su, pavyzdžiui, žoliapjovės ar kelio užtvaro programavimu. O mums įprastos technologijų pamokos yra vadinamos dirbtuvėmis, kuriose yra integruotas profesinis orientavimas, apimantis maisto gaminimą, aptarnavimą, lyginimą, statybas. Mokiniai profesinius įgūdžius gali įgyti profesionalioje virtuvėje, kurioje yra speciali įranga ir už jos įrengtas mini restoranas su valgiaraščiu bei baldais, o statybos pagrindų - specialiai įrengtame dideliame technologijų kabinete.

Kuriant programą mūsų mokyklos 7 - 8 kl. mokinių vizitui buvo aplankytos vietos netoli Kemperle, kurias mokiniai galėtų pamatyti ir tyrinėti po pamokų. Lankytinos vietos yra per antrąjį pasaulinį karą visiškai sunaikintas ir naujai atstatytas Lorjano miestas, kuriame vis dar išlikusi karinė bazė su povandeniniu laivu, Konkarne mieste esanti tvirtovė, paplūdimiai ir karo visiškai nepaliestas Kempero istorinis miestas. Pačiame Kemperle miestelyje mokiniai dalyvaus orientacinėse varžybose, kurių metu tyrinės miestą ir ieškos įžymių pastatų, simbolių ir kitų Bretanės regionui būdingų istorinių faktų, tradicijų. Mokiniai turės puikią galimybę susipažinti su Bretanės regiono kultūra, tradicijomis, lavinti prancūzų k. ir turiningai praleisti visą savaitę bendraujant, keliaujant ir mokantis.

Visos kelionės metu Bretanėje mus lydėjo labai svetingi, nuoširdūs ir rūpestingi mokytojai Gael ir Stefano, kurie padėjo pažinti Bretanės regioną, supažindinti su mokyklos bendruomene, stebėti ugdymą ir sukurti mokiniams programą. Bendravome su mokyklos vadove ir kitais administracijos darbuotojais, kurie papasakojo apie ugdymo procesus vyksiančius mokykloje. Susipažinome su lotynų k. mokytoja, kurios pamokos yra labai gyvybingos, įdomios ir prasmingos. Mokytoja turi įvairių antikos laikų kostiumų, kuriuos užsideda per pamokas ir kurie padeda mokiniams ilgam įsiminti informaciją. Taip pat stebėjome įdomias matematikos, istorijos-geografijos, technologijų, amatų, anglų k. pamokas, kurios buvo labai įtraukiančios, motyvuojančios ir praktiškai pritaikomos už mokyklos ribų. Prisistatymo metu pasakojome apie Lietuvą, jos kultūrą, mokėme mokinius lietuvių k. žodžių su š, ž, č raidėmis, skirtumą tarp vyriškos ir moteriškos giminės vardų.

Praleistas laikas praėjo labai greitai, o Bretanės miestai, miesteliai, jų gatvės, žmonių šypsenos ir šiluma, mokytojų dėmesys mokinių išmokimui ir mokymosi svarbai atmintyje išliks dar ilgai. Tikime, kad mokiniai turiningai praleis laiką, o naujos mokymosi patirtys bus naudingos ir suteiks jiems daug džiaugsmo.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos