Atgimstančio parko takais

  Kovo 20-oji – Tarptautinė frankofonijos (prancūzų kalbos ir kultūros) diena. Ta proga 7 pr ir 7 pp klasės, besimokančios sustiprintos prancūzų kalbos, lankėsi Trakų Vokės dvaro sodybos parke.

  Trakų Vokės dvarą įkūrė grafai Tiškevičiai, bet jo parką suprojektavo prancūzų kraštovaizdžio architektas Edouarde‘as François André  (1840–1911). Šis garsus kraštovaizdžio specialistas ir botanikas XIX a. pab. – XX a. pr. sukūrė daugiau kaip 100 parkų Prancūzijoje, Anglijoje, Danijoje, Liuksemburge, Olandijoje, Belgijoje, Šiaurės Afrikoje, Šiaurės ir Lotynų Amerikoje ir kitose pasaulio šalyse. 

  Per edukaciją septintokai sužinojo, kad, be Trakų Vokės, E. F. André Lietuvoje suprojektavo 3 parkus, Lentvario, Užutrakio, Palangos. Be to, apie parkų kraštovaizdžių kūrimą parašė vadovėlį, kuris buvo populiarus visoje Europoje. Vadovėlyje buvo išspausdinta Palangos botanikos parko nuotrauka. Taip buvo garsinama Lietuva visoje Europoje. Jo sūnus Renė rašė prancūzams, kad Lietuvoje gyvena laimingi žmonės.

Ar žinai, kad...

·         Nuo 1994 m. Prancūzijoje veikia Eduardo Fransua Andrė asociacija, sauganti jo kūrybinį palikimą. Ši asociacija palaiko ryšius su Palangos botanikos parku. Palangos botanikos parke prie centrinio įėjimo, dešinėje tako pusėje, 2006 m. atidengta skulptūra E. F. Andrė atminti.

·         Lietuvos televizija sukūrė dokumentinį filmą „Sveikas, ponas André“ (režisierius Vidmantas Bačiulis).

·         Vilniuje yra Eduardo Andrė vardo gatvė.

Septintokų įspūdžiai

„Sužinojome, kad puošnūs Trakų Vokės dvaro rūmai suprojektuoti pagal Varšuvos karališkųjų rūmų ant vandens Lazenkose pavyzdį. Karališkasis Lazenkų parkas – Varšuvos pasididžiavimas, mes jame lankėmės penktoje klasėje.“

„Daug įdomių faktų išgirdau apie vieną garsiausių LDK giminių Tiškevičius. Vokę šie didikai valdė beveik 100 metų; jų herbe buvo pavaizduota geltona šešiakampė žvaigždė, spindinti virš ragais į viršų nukreipto pusmėnulio, kuri sovietų laikais buvo pakeista į penkiakampę.“

„Man labai įsiminė Aušros Kleizaitės paroda „Eglės klumpės“. Tai klumpės, kurias kiekvienas turime sunešioti per savo gyvenimą.“

Į išvyką mokiniai vyko traukiniu. Septintokai ne tik pasivaikščiojo po Trakų Vokės dvaro sodybos parką, pažaidė žaidimų, bet ir apžiūrėjo restauruojamą dvarą, išgirdo jo istoriją, valgė pusryčius su kruasanais, kurie tradiciškai siejami su Prancūzijos virtuve. Apžiūrėjo dailininkės Inos Loretos Savickienės parodą „Pavasaris Rytų sode“ ir tekstilininkės, grafikės ir skulptorės Aušros Kleizaitės parodą „Eglės klumpės“.

Mokinius į išvyką lydėjo mokytojos V. Junevičienė, G. Šeštokienė, prancūzės studentės Jade ir Caroline, kurios į progimnaziją atvyko pagal mainų programą Erasmus.

Autorius:
Gitana Šeštokienė, Vilma Junevičienė

Nuotraukos:
Gitanos Šeštokienės, Vilmos Junevičienės, Evijos Rainytės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos