Autizmo supratimo mėnuo

Balandžio 2-oji – pasaulinė autizmo supratimo diena. Visas balandžio mėnuo yra skirtas paminėti, pasistengti suprasti žmones, turinčius autizmo spektro sutrikimų. Šia proga Europos klubo nariai, vykdydami Erasmus + KA2 projektą „DiscriminACTion for a better IntegrARTion“, dalyvavo diskusijoje nuotoliniu būdu.

„Aptarėme, ką galėtume daryti savo aplinkoje, mokykloje, namuose, darbe, kad žmonės žinotų, kaip reikia bendrauti su turinčiais autizmą žmonėmis. Diskutuodami supratome, jog žmonės dažnai tiesiog nesiklauso. Aptarėme, kaip galėtume priversti susimąstyti. Vis dėlto mes kuriame pasaulį ir tik mes esame atsakingi už tai, kaip jis atrodys, ar jis bus maloni vieta gyventi visiems.

Manome, jog sklaida yra labai svarbus dalykas, todėl reikia kuo daugiau kalbėti apie visuomenės problemas atvirai. Taip, galbūt ir nemėgstame kalbėti apie problemas, bet nuo jų nepabėgsime. Taigi, kodėl susidūrę su žmogumi, turinčiu tam tikrą sutrikimą, patys nežinome, kaip bendrauti? Na, tikriausiai, atsakymas gana paprastas – dažnai neturime patirties, nesame atsidūrę panašioje situacijoje. O juk autizmas yra gana dažnai sutinkamas.

Tiesa, kiekvienas atvejis skiriasi. Galime sutikti žmogų, turintį autizmo spektro sutrikimų, ir to net nepastebėti, tik vėliau bendraudami sužinoti. Tačiau galime pastebėti ir iš pirmų žodžių, veiksmų. Deja, negalime nustatyti, kaip elgtis, sutikus tokį žmogų, kadangi, kaip ir minėta, kiekvienas atvejis labai skiriasi.

Negalime pamiršti, jog kiekvienas, kad ir koks skirtingas, vis tiek esame žmogus, todėl tikrai negalime pažeisti žmogaus teisių. Turime suprasti, kad kiekvienas turime savo asmeninį gyvenimą, erdvę ir, jei žmogus nenori, tikrai negalime per prievartą kištis į jo gyvenimą. Visada galime pasiūlyti pagalbą. Atsisakė – na, ir nereikia per prievartą lįsti. Taip pat reikia kantrybės, gali būti sunku suprasti autistą arba jam sunku suprasti jus.

Išvada tokia – turime gerbti kiekvieną žmogų, padėti, jei reikia ir prisiminti, jog kiekvienas esame žmogus ir turime teisę į savo gyvenimą“,- mintimis dalinosi Orinta Valavičiūtė, 8B klasė mokinė.

 

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos