Projekto sklaida: diskusija apie nestandartinius herojus po filmo peržiūros

Vykdydami Erasmus + KA2 projektą apie diskriminacijos mažinimą “DiscriminACTion for a better IntegrARTion” stengiamės į diskriminacijos problemą pažvelgti skirtingais aspektais. Šį kartą vykome į Skalvijos kino teatrą žiūrėti filmo ,,Atsargiai, ragana!”. Dešimtmetis Jovanas gimė su daliniu cerebriniu paralyžiumi. Drovus, savimi nepasitikintis berniukas dažnai jaučiasi vienišas ir nematomas, vis dėlto savo vaizduotės pasaulyje, į kurį dažnai ištrūksta, jis gali būti laisvas ir netgi tapti svajonių superherojumi. Jovano kasdienybė netikėtai pasikeičia, kai susidraugauja su nauja bendraklase Milica. Po filmo vyko aptarimas su kino projekto „Mokausi iš kino“ metodinės medžiagos autore Ginte Žulyte. Mokiniai aktyviai dalinosi savo nuomone, jų mintis galite pasiskaityti čia.

„Per diskusiją mes bandėme išsiaiškinti, kas gi yra „normalus” . Visuomenėje „normalus” tai yra stereotipas, kuris reiškia, kad vaikas (mūsų atveju) yra neišskirtinis, kad jis daro tą patį, ką ir kiti ir neturi jokių fizinių ar psichologinių apribojimų. Žodį „normalus” galima įvardyti kaip „idealus”, bet niekas nėra tobulas. Filmo pradžioje autorius neatskleidė to, kad pagrindinis veikėjas yra neįgalus. Tai buvo padaryta tam, kad parodytų, jog visi vaikai yra lygūs, ir filmo pagrindinis herojus, turėdamas kojų raumenų dalinį paralyžių, taip pat yra vaikas, turintis jausmus ir norus,“ – Nika Bukolovaitė, 7p.

„Žmonės su negalia gyvenime kelia sau tokius iššūkius, kurie mums yra kasdieniai dalykai. Manau, kad nesvarbu, ar žmogus turi, ar neturi negalios, jo gerumas priklausys nuo jo vidaus, jausmų ir įsitikinimų, o ne nuo to, ar jis neįgalus ar ne. Kiekvienas žmogus galėtų susimastyti apie save ir pradėti save vertinti kitaip, pamatyti gėrį savyje ir nustoti bijoti suklysti. Kaip pavyzdį galima būtų pateikti situaciją, kai Jovanas, net žinodamas, kad negali lipti laiptais, stengėsi lipti, nors krito, bet nepasidavė,“ – Vaida Tolvaišaitė, 7d.

„Žmonės turi pamatyti šį filmą ir aš rekomenduosiu savo draugams, nes jie turi pamatyti, kad yra visokių žmonių. Jie yra tokie kaip mes ir kiekvienas žmogus kažką daro geriau, kažką blogiau. ,, Normalus“ yra tik visuomenės sugalvotas normų stereotipas,“ – Nojus Adote, 7d.

„Po filmo man teko susimąstyti apie standartiškus herojus. Įprastuose veiksmo filmuose herojai būna ,, tobuli”, stiprūs, nenugalimi, bebaimiai. O Jovanas man atskleidė, kad herojai gali būti silpni, nedrąsūs, lengvai pažeidžiami, klystantys, bet besimokantys iš savo klaidų. Jis buvo herojus su gerais tikslais,“ – Austėja Švėgždaitė, 7b.

„Filmas „Atsargiai, ragana!” privertė susmąstyti apie šiuolaikinių superherojų bruožus. Diskutuodami pastebėjome, kad jie dažniausiai vaizduojami kaip idealūs, trūkumų neturintys veikėjai. Tačiau filme labaiaiškiai parodoma, kad herojumi gali būti bet kuris žmogus, tereikia turėti noro, užsispyrimo ir kantrybės,“ - Rugilė Baltrūnaitė, 7a.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos