Tolerancijai sakome TAIP!

Balandis – autizmo supratimo mėnuo. Kas yra autizmas? Autizmas – tai įgūdžių trūkumas ar jų sulėtėjimas. Kitaip tariant, tai yra kitoks mąstymas ir vaizdas į pasaulį. Žmonės, turintys autizmo sindromą, dažnai vadinami autistais. Šiems žmonėms sunkiau prisitaikyti prie žmonių ir bendruomenės. (Rugilė Baltrūnaitė 7A)

Mes, Europos klubo nariai, dalyvaujantys projekte Erasmus+ „DiscriminACTion for a better IntegrARTion“, peržiūrėjome video apie autizmą, jį turinčių žmonių jausmus. Šis video mus paskatino susimąstyti apie žmonių kitoniškumą. Peržiūrėję filmuką, mes diskutavome, dalinomės nuomonėmis ir norime pasidalinti tuo su Jumis. (Austėja Švegždaitė 7B)

Šiais laikais kitokie žmonės dažnai tampa pašaipų objektu arba išvis yra tiesiog ignoruojami. Dažniausiai jie lieka nesuprasti, nes dauguma nežino, kaip su jais elgtis. Pažiūrėję video, supratome, kad autistai sunkiau bendrauja su kitais, sunkiau komunikuoja, mato ir supranta pasaulį kitaip, yra žymiaijautresni aplinkos dirgikliams. Tai nulemia sunkesnį žmonių, turinčių autizmo sindromą, prisitaikymą prie bendruomenės, tačiau jie nėra ligoti ar sulūžę – jie žmonės kaip ir mes. Mes neturime teisės jų išskirti iš grupės tik dėl jų bendravimo ar susikalbėjimo įgūdžių, dėl skirtingų būdų nusiraminti ir mokytis, dėl sėkmių ar nesėkmių įvairiose srityse. (Emilija Ražanauskaitė 7B)

Bet žmonės yra išmokę ir pripratę bendrauti tik vienu būdu. Ir kai kitas bendruomenės narys išsiskiria kuo nors, mes jį automatiškai atmetame. Tačiau mes nepagalvojame, kad ir mes esam skirtingi. Mes nepagalvojame, kad, jei mus išskirtų, mes jaustumės lygiai taip pat kaip ir autistas. Būtent mes esame tie žmonės, kurie gali padėti išskiriamiems žmonėms.(Urtė Sireikaitė 7D)Žmonės, turintys autizmo sindromą, gali pasiekti didelių aukštumų. Besišaipydami ar juos atstumdami, mes jiems neleidžiame judėti į priekį ir siekti to, ko jie nori. Jie nėra kalti dėl jų pasaulio matymo perspektyvos, mes turime juos suprasti – suprasti taip, kaip bet kurį kitą žmogų, draugą. Tačiau nepamirškite, kad vien tik suprasti neužtenka, reikia plėsti savo pažiūrų ir bendravimo ratus. Juk bendravimas vien tik iš pareigos niekur nenuves, tik pažindami šį žmogų, galėsite su juo užmegzti ryšį ir suformuoti draugystę. Būkime tolerantiški ir supratingi vieni kitiems, bendraukime drauge, kaip lygūs, neišskirkime ,,kitokių” žmonių iš savo tarpo. (Rugilė Baltrūnaitė 7A)

Kodėl yra svarbu suprasti žodžių reikšmę ir teisingai juos vartoti? Šiandien visuomenėje, ypač jaunuolių tarpe, galime išgirsti frazių ,,kas jam negerai“ ,,kodėl jis toks keistas“ ,,tai labai autistiška“ ,,o, žiūrėk, jie atrodo kaip autistai“ ,,aš autistas“. Bet ar mes girdime, ką sakome? Paklausus tokios frazės autoriaus, ką reiškia ,,Autizmas“ , dažnai išgirsti spengiančią tylą arba kažką apie keistumą, ,,nenormalumą”…Tačiau, Gerbiamieji, ar tai tiesa? Ar dėl to, kad žmogus yra kitoks, jį reikia nuvertinti? Autizmo niekas nesirenka, kaip ir nesirenkame mes savo lyties, išvaizdos. Dabar pilna pasisakymų apie diskriminaciją dėl išvaizdos ir pasaulis pradeda susivokti. Bet mes turime ne tik išorę, bet ir vidų. Žmogus neretai patiria patyčias net dėl to, ką jis galvoja, ką sako, ką jaučia. Autizmo atvejis tinka būtent šiam pavyzdžiui. Jų kalba, elgsena kiek kitokia, tačiau tarp visų mūsų galime pastebėti skirtumų. Kodėl mes vartojame žodžius/frazes, nežinodami jų reikšmės? Daugelis esame girdėję frazę ,,mes visi skirtingi“. Tai yra dalis atsakymo į šį klausimą. Kadangi mes skirtingi, mes norime kuo labiau pritapti, rasti draugų. Mūsų gyvenimas apsiriboja žmonėmis, kurių interesai panašūs su mūsiškiais.Dažnai norėdami  pritapti, pasirodyti geresniais, nei esame, mes bandome atrodyti išmintingi ar humoristiški. Nuo to dažnai prasideda kito žmogaus skriaudimas. Norėdami paslėpti savo silpnybes, mes paviešiname kitų silpnąsias vietas ir/ar kitoniškumą, taip lengvai sugebame pažeminti, sumenkinti kitą. Ar tokiu būdu galime apsaugoti save? Neretai matome užrašus ,,be different“(angl.būk kitoks), tačiau dažnai patys šio užrašo autoriai, o tuo labiau skaitytojai nesupranta reikšmės. Šis junginys iš tiesų reiškia ,,nebijok būti savimi, parodyti silpnybes“, tai yra dažnai maišoma su ,,būk geresnis už kitus“.Jei mes pagaliau  suprastume, kad tyčiodamiesi iš kitoniškų žmonių mes nerandame tikrų draugų, mes liautumės tai daryti. Žmonijai labai trūksta informacijos šiais klausimais.STOP veidmainystei, daugiau tolerancijos! Tikrai galime sutikti žmonių, kurie įdomiai ir teisingai kalba apie kitoniškumą. Taip, mes džiaugiamės tokiais. Bet nemažai tokių pasisakančių nulipę nuo scenos savo veiksmais prieštarauja mintims. Ar tai didvyriška? Ne, tai parodo žemą žmogaus lygį. (Orinta Valavičiūtė 7B)

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos