Tarptautinė Tolerancijos diena 2023

  • Paskelbta: 2023-11-16
  • Kategorija: Renginiai

Tolerancijos žibintas - Tolerancijos dienos simbolis

Pilietinės iniciatyvos  „Tolerancijos žibintas“ tikslai:

  • išsiaiškinti, išanalizuoti žodžio tolerancija reikšmę;
  • aptarti su mokiniais – ar gyvename tolerantiškoje visuomenėje, ar savo mieste / gyvenamojoje vietovėje matome, pastebime tolerancijos / netolerancijos pavyzdžius, situacijas;
  • surasti XX a. istorijos pavyzdžius (Lietuvos istorijos ir pasaulio istorijos), susijusius su netolerancija kitai tautai, religijai ar rasei;
  • paanalizuoti, kokias žiaurias pasekmes gali sukelti netolerancija, priešiškumas kitam bei kitokiam;
  • nuo lapkričio 9  iki 16 dienos sukurti žibintus iš popieriaus ar kitų medžiagų ir juos eksponuoti parodoje;
  • skleisti žibintų simbolinę prasmę - atnešantys šviesą ir nugalintys blogį.

Progimnazijos 1 - 8 klasių vadovai, socialiniai pedagogai, dorinio, gyvenimo įgūdžių ugdymo mokytojai pamokų ir klasių valandėlių metu organizavo pokalbius, diskusijas, filmų peržiūras, kūrė kūrybinius darbus Tolerancijos žibintų konkursui - parodai.

Dorinio ir gyvenimo įgūdžių ugdymo mokytojai pamokų metu diskutavo: ar mokiniai pastebi, atkreipia dėmesį į žmonių tarpusavio santykius, tolerancijos / netolerancijos atvejus. Aptarė pavyzdžius, susijusius su totalitarinių valstybių istorija bei gvildeno šių dienų aktualijas, kurios atskleidžia netoleranciją, nepakantumą bei iš to, kylančius karinius ir kitus konfliktus.

Pradinių klasių mokytojai ir socialinė pedagogė mokiniams kalbėjo apie aplinką, kurioje gyvename. Pradinių klasių kolektyvai sukūrė labai daug įspūdingų žibintų. 5 - 8 klasių  mokiniams vyko viktorinos ir diskusijos bei žibintų kūrybinės dirbtuvės.

Progimnazijos Tolerancijos centras organizavo 5 - 8 klasių tolerantiškiausių mokinių rinkimus. Tolerantiškiausi mokiniai bus apdovanoti lapkričio 22 dieną koncerto ,,Gražiausi žydų kompozitorių kūriniai" metu.

Rudenį yra mažiau šviesos, kurios reikia bet kuriai gyvai būtybei. Šviesa asocijuojasi su gėriu, pozityvumu. Pasaulyje vykstant nesantaikai, kariniams ir kitiems konfliktams, svarbi tampa mintis, jog šviesa turi nugalėti tamsą. Todėl šių metų simbolis – Tolerancijos žibintas skirtas nešti toleranciją, gėrį, pakantumą, kuris turi įveikti blogį.

Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijoje Tolerancijos žibintų paroda veikia nuo lapkričio 16 iki lapkričio 27 dienos. Džiugu, kad lapkričio 16 dieną parodą aplankė ir Vilniaus krikščionių gimnazijos 5 ir 6 klasių mokiniai drauge su mokytojais. Parodos atidarymo metu muzikos mokytojų iniciatyva skambėjo muzika. 1 - 2 klasių mokiniai atliko dainą ,,Žibintas". Prodoje gausybė įvairiausių šviečiančių žibintų. 

Autorius:
Socialinės pegagogės Lina Rinkauskaitė ir Jolanta Noreikienė, Vilma Junevičienė

Nuotraukos:
Linos Rinkauskaitės, Arūnės Apeikytės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos