Prancūziškasis Birštonas

Prieš rudens atostogas Martyno Mažvydo progimnazijos šeštokai (6 pp ir 6 pr prancūziškosios klasės) vyko į išvyką „Prancūziškasis Birštonas“. 

  Ar žinai, kad…

  • Biuvetė yra statinys ant mineralinio šaltinio, iš kurio geriamas trykštantis mineralinis vanduo. Žodis „biuvetė“ yra kilęs iš prancūzų kalbos. Apsilankę geltonojoje biuvetėje šeštokai galėjo paragauti „Vytauto“, pilkojoje – „Birutės“ mineralinio vandens. 
  • Prancūzijoje labai populiarus žaidimas petankė (iš prancūzų kalbos „pėdos kartu“). Tai sporto šaka su metaliniais rutuliais. Jos esmė – mesti rutulį kuo arčiau medinio, vadinamo kašanetu (pranc. cochonnet). Šeštokai ne tik apsilankė garsiajame Birštono petankės aikštyne, susipažino su šio žaidimo taisyklėmis, bet ir išbandė žaidimą su žymiu petankės žaidėju Vytautu Gedminu.

Birštonas vienintelis Baltijos šalyse turi ekologiškus elektrinius automobilius. Moksleiviai Birštono takais elektromobiliais važiavo 

9 km. Pakeliui išklausė audiogido vedamos istorijos pamokos apie miesto praeitį, dainavo dainas, galėjo savo ištvermę patikrinti sustoję Žvėrinčiaus miške, įveikdami birštoniečio galiūno Vido Blekaičio įsteigtą sportinių kliūčių ruožą. Taip pat kopdami į aukščiausią šalyje – 55 m – apžvalgos bokštą. 

Šeštokai Birštone išbandė ir naujausią bei ilgiausią Lietuvoje – net 600 m –  vasaros rogučių trasą. Didžiausias iššūkis pramogautojams čia –  posūkių žiedas, esantis net 10 m aukštyje. 

Važiuodami autobusu moksleiviai atsakinėjo į viktorinos klausimus apie Prancūziją, kavinėje žaidė prancūzišką „Bingo“ žaidimą, vyko konkursas, kuri klasė išvardys daugiau įdomių faktų apie Prancūziją ir šios šalies laimėjimus.      

Šeštokų įspūdžiai

„Patiko petankė, priminė margučių ridenimą per Velykas.“ 

„Birutės“ mineralinis vanduo iš pilkosios biuvetės tikrai nekokio kvapo. Bet kai gidė pasakė, kad jis labai sveikas, tai įkvėpiau, kad nieko neužuosčiau, ir išbandžiau skonį. Visai nieko.“ 

„Patiko žaidimai apie Prancūziją ir pasivažinėjimas.“

„Labiausiai sužavėjo vasaros rogutės. Važiavau du kartus. Antrąkart pasilenkiau į priekį, tai atrodė, kad skrendu…“ 

Šeštokus į išvyką lydėjo pedagogės Reda Gustienė, Vilma Junevičienė, Gitana Šeštokienė.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos