Išgelbėjęs vieną gyvybę išgelbėja pasaulį

Kovo 15-ąją Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijos Tolerancijos centro nariai apsilankė Lietuvos žydų gelbėtojų dienos minėjime Vilniaus choralinėje sinagogoje. 

„Laikas negailestingas, kasmet gelbėtojų ir išgelbėtųjų lieka vis mažiau, tačiau prisiminimai apie jų išgyvenimus išnykti negali. Džiaukimės, kad vaikai kol kas gali istorijos mokytis ne vien iš vadovėlių, bet ir klausydamiesi autentiškų liudytojų pasakojimų. Darysime viską, kad tie pasakojimai būtų perduodami ne tik mūsų vaikams bei anūkams, bet ir ateities kartoms“, – ta proga kalbėjo Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky. Jos šeimą nuo mirties taip pat išgelbėjo geri žmonės.

Įdomūs faktai

·                   Pasaulio tautų teisuoliais pripažinti 924 Lietuvos piliečiai, gelbėję žydus nuo Holokausto. Pagal šalies gyventojų skaičių tai – antra didžiausia žydų gelbėtojų šalis pasaulyje.

·                   Anot Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės, jei ne šie didvyriai, Holokausto aukų galėjo būti dar daugiau nei 96 proc., arba 230 tūkst., nužudytų žydų kilmės Lietuvos piliečių.

Ar žinai, kad...

·       Pasaulio tautų teisuolis – tai garbės vardas, kurį suteikia Izraelio valstybė kitų šalių piliečiams, gelbėjusiems Holokausto aukas.

Mokytojai, atsakingi už Tolerancijos centro veiklą Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijoje, – E.Manelis ir G.Šeštokienė

Autorius:
Gitana Šeštokienė

Nuotraukos:
Autorės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos