Knygų parodos bibliotekoje

    Rugsėjis kupinas įsimintinų datų. Minėjome skaudžią Holokausto dieną ir atkreipėme dėmesį, kad rugsėjo 26-oji - Europos kalbų diena. Tad rugsėjo pabaigoje - spalio pradžioje Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijos bibliotekoje eksponuotos knygų parodos ,,Rugsėjo 23-ioji - Holokausto diena" ir ,,Rugsėjo 26-oji -  Europos kalbų diena".


    Rugsėjo 23-ioji Lietuvoje yra Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena. Ši diena skirta pagerbti Lietuvos žydų bendruomenės narius, kurie buvo nužudyti Holokausto metu. Per Antrąjį pasaulinį karą naciai ir jų vietiniai kolaborantai Lietuvoje sistemingai vykdė žydų tautos naikinimą, ir apie 90% Lietuvos žydų buvo nužudyti. Rugsėjo 23-oji pasirinkta todėl, kad 1943 m. tą dieną buvo likviduotas Vilniaus getas, kuris buvo vienas didžiausių žydų getų Lietuvoje. Šios dienos minėjimai skatina atminti žydų bendruomenės narių gyvenimus ir tragediją, kurią jie patyrė. Ši atmintina diena prisideda prie Holokausto istorijos Lietuvoje suvokimo ir ugdo visuomenės sąmoningumą kovoti su antisemitizmu bei bet kokiomis diskriminacijos formomis.


    Europos kalbų diena yra švenčiama kasmet rugsėjo 26 dieną, siekiant skatinti Europos kalbų įvairovę, kalbų mokymąsi ir kultūrinį supratimą. Europos kalbų dienos tikslai apima: kalbų įvairovės skatinimą - svarbu išsaugoti ir skatinti kalbų įvairovę, kalbų mokymosi skatinimą - siekiama padėti  suprasti daugiakalbystės naudą ir paskatinti mokytis naujų kalbų,  kalbų vertės suvokimą - kalbų mokymasis padeda ne tik suprasti kitų kultūrų žmones, bet ir stiprina tarpusavio supratimą bei solidarumą Europoje.


      Knygos apie Holokaustą ir Europos šalis yra tik keletas iš daugybės veikalų, kurių kiekviena perteikia unikalią ir gilią perspektyvą. Skaitymas padeda ne tik įvertinti istoriją, bet ir geriau suprasti šiuolaikines socialines bei etines problemas.

Autorius:
Danguolė Matulevičienė

Nuotraukos:
Autorės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas