Pasaulio tautų teisuoliai

,,Išgelbėjęs vieną gyvybę – išgelbėjai visą pasaulį."

2024 metų kovo 20 dieną Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijos bibliotekoje svečiavosi Vilniaus Spindulio progimnazijos direktorė. Viešnia renginio dalyviams - progimnazijos Tolerancijos centro atstovams iš 7 pr, 7 b ir 8 p klasių - pasakojo apie pasaulio tautų teisuolius. Vienas jų  buvo lektorės tėtis Algimantas Dailidavičius. Jo tėvai ūkyje slėpė žydų šeimą, o tuomet dar mažametis Algiukas nešdavo žydams maistą į slaptavietę. Algimantui Dailidavičiui buvo suteiktas Pasaulio tautų teisuolio vardas ir Žūvančiųjų gelbėjimo kryžius.

Pasaulio tautų teisuolio vardo suteikimo pradedama ieškoti tik tada, kai kreipiasi pats išgelbėtas žydas arba jo vaikai. Pasaulio Teisuolio vardas pradėtas teikti nuo 1953 metų. Šis apdovanojimas yra teikiamas Izraelyje, esančioje Teisuolių alėjoje. Nuo 1962 metų kiekvieno teisuolio garbei alėjoje pasodinamas medelis. Iki 2022 metų Teisuolio vardai buvo suteikti 28 217 žydų gelbėtojams visame pasaulyje.

Išgelbėta žydaitė Frida Michnaickytė, atsidėkodama Dailidavičių šeimai už ryžtą paslėpti jos tėvus su mažamečiais vaikais, supažindino su savo gausia šeima – akivaizdžiu įrodymu, kokie teisingi Teisuolio medalyje įrašyti žodžiai iš Babilono Talmudo: ,,Išgelbėjęs vieną gyvybę – išgelbėjai visą pasaulį."

Autorius:
Danguolė Matulevičienė

Nuotraukos:
Autorės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos