Mokslo metų baigimo išvyka „Prancūziškoji Klaipėda“

6 pp ir 6 pr prancūzakalbės klasės mokslo metų pabaigoje apsilankė Klaipėdoje.

Mokiniai susipažino su Lietuvos aukštąja jūreivystės mokykla, kuri gyvuoja jau 75 metus ir vienintelė šalyje rengia specialistus nacionaliniam ir tarptautiniam vandens transporto sektoriui. Lietuvos aukštąją jūreivystės mokyklą numatyta prijungti prie Vilniaus Gedimino technikos universiteto, tada jūrų karininkai bus rengiami ir Klaipėdoje, ir Vilniuje. Šeštokai apsilankė auditorijose, išmėgino plaukimą laivu, susipažino, kokie mokymai vyksta baseine, išbandė lauko treniruoklius.

Lietuva ir Prancūzija yra jūrinės valstybės, todėl šioje aukštojoje mokykloje plėtojama frankofonija jūrų sektoriuje: studijų, mokslo, industrijų srityse. Plėtojami akademiniai ir kultūriniai mainai, atliekami moksliniai tyrimai, organizuojamos tarptautinės konferencijos, bendradarbiauja universitetai ir kompanijos. Mokiniai ir mokytojos įsitikino, kad prancūzų kalba atveria dar didesnes galimybes. Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijos bibliotekai padovanota knyga ,,Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla“.

Po nuostabų Klaipėdos senamiestį mokiniai pasivaikščiojo su gide Diana ir paieškojo jame prancūziškų pėdsakų. Gidė Diana atkreipė mokinių dėmesį į kai kuriuos istorinius momentus, kurie sieja prancūzus ir Klaipėdos kraštą. Pvz., kodėl 1920–1923 metai buvo vadinami prancūzmečiu Klaipėdos krašte ir kas tais metais vyko?

Mokiniai apsilankė Klaipėdos centre įsikūrusioje Prancūzijos garbės konsulo Klaipėdoje Olivier Criou ir jo sutuoktinės Rimos gurmaniškų maisto prekių parduotuvėje. Čia turėjo progą pagausinti savo prancūzų kalbos žinias, nes Olivier mielai bendravo ir lietuvių, ir savo gimtąja, prancūzų, kalba.

Mokinių atsiliepimai

„Labai patiko apsilankymas Jūreivystės mokykloje, nes čia kai kurie mūsų galėjo išbandyti laivo vairavimą, aišku, tai buvo netikra, tik simuliacija, bet buvo nepaprastai įdomu. Pirmiausia dėl to, kad žemė susiūbavo po kojomis.“

„Labai smagu buvo susipažinti su Olivier, jis mums papasakojo, kad Lietuvoje įleido šaknis, čia gyvena ir jo du sūnūs. Pats kilęs iš Bretanės, nuostabaus Prancūzijos krašto. Norėsime vėl sugrįžti į Klaipėdą.“

Mokinius per išvyką lydėjo mokytojai: Vilma Junevičienė, Aušra Banelienė ir Gitana Šeštokienė.

Autorius:
Vilma Junevičienė, Gitana Šeštokienė

Nuotraukos:
Vilmos Junevičienės, https://www.lajm.lt/

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos