Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijos penktokų prancūziškų klasių (5p ir 5pp) krikštynos vyko 2025 m. birželio 13-ąją. Penktokus krikštijo vyresniųjų prancūziškų klasių aštuntokai (8pr, 8pp ir 8p). Renginys prasidėjo aktų salėje dūdų garsais – penktokai trumpam sugrįžo į vaikystės pasaulį, atlikdami linksmąją „Piratų“ mankštą.
Vėliau laukė tikri išbandymai – penktokai tikrino savo žinias apie Prancūziją atlikdami „Quizizz“ užduotis, sprogdindami balionus su klausimais, spręsdami įvairias užduotis. Jie taip pat degustavo prancūziškus skonius ir žaidė nuotaikingą „svogūnų boulingą“.
Renginio pabaigoje skambėjo priesaika, penktokai gavo pažymėjimus, kad dabar jie visateisiai prancūziškų klasių nariai. Klasės vadovės sulaukė aštuntokų palinkėjimo, kad klasės visus ateinančius trejus metus ,,kvepėtų" prancūzišku, t.y. svogūnų, kvapu ir užduotį - išsivirti svogūnų sriubos.
Penktokų įspūdžiai:
„Man labiausiai įsiminė svogūnų boulingas.“
„Man patiko ragauti svogūno, bet nė už ką neragaučiau pelėsinio sūrio.“
„Man patiko su draugais sprogdinti balionus.“
„O man patiko viskas, nes buvo linksma.“
Ar žinai, kad ...
pasaulyje prancūziška virtuvė yra puikiai žinoma, ji išsiskiria įvairiais gurmaniškais skoniais. Vienas garsiausių patiekalų - svogūnų sriuba.
REIKĖS: 500 g svogūnų; 2 jautienos sultinio kubelių; 1 l vandens; 50 g sviesto; alyvuogių aliejaus; 1 valg. š. cukraus; 2 valg. š. balzaminio acto; druskos; pipirų; bagetės; 100 g ementalio sūrio.
KAIP RUOŠTI? Svogūnus supjaustyti pusžiedžiais ir kepinti keptuvėje su sviestu. Įberti šiek tiek cukraus ir užpilti balzaminio acto, kad svogūnai karamelizuotųsi. Kol svogūnai kepa, pasiruošti sultinio. Užvirinti 1 l vandens ir įdėti sultinio kubelius, kurie turi būti ištirpinti. Po truputį užpilti sultinio ant svogūnų, kad juos apsemtų, pagardinti druska bei pipirais ir palikti pasitroškinti iki 40 min. Jei nugaruoja sultinys, po truputį papildyti. Bagetę reikėtų supjaustyti riekelėmis, sudėti į kepimo skardą, apšlakstyti alyvuogių aliejumi, pagardinti druska bei pipirais ir kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje, kol apskrus. Troškintus svogūnus su visu skysčiu pilti į nedideles kepimo formeles, ant bagečių riekelių užberti sūrio. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių. Skanaus!
Straipsnio autorė – 8pr klasės mokinė Evija Rainytė
-
- Paskelbta: 2025-06-21
- Kategorija: Renginiai
8-okų XVIII laidos išleistuvių visos dienos akimirkos -
- Paskelbta: 2025-06-12
- Kategorija: Renginiai
8p klasės mokiniai edukacinėje ekskursijoje -
- Paskelbta: 2025-06-11
- Kategorija: Renginiai
Pasikalbėjimas prancūzų kalba -
- Paskelbta: 2025-06-11
- Kategorija: Renginiai
Aštuntokų išleistuvių šventės kvietimas ir programa -
- Paskelbta: 2025-06-03
- Kategorija: Renginiai
Lėlių menas suartina kultūras -
- Paskelbta: 2025-05-24
- Kategorija: Renginiai
Etika gyva – mokykloje, kine ir kasdienybėje -
- Paskelbta: 2025-05-18
- Kategorija: Renginiai
Muzikinis pasakojimas – 2–4 klasių mokinių kūrybinis projektas -
- Paskelbta: 2025-05-10
- Kategorija: Renginiai
Švęskime Europos dieną: trečiokų iššūkiai ir laimėjimai -
- Paskelbta: 2025-05-09
- Kategorija: Renginiai
Europos diena – vienybės, kūrybiškumo ir bendrystės patirtis progimnazijoje