Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijos penktokų prancūziškų klasių (5p ir 5pp) krikštynos vyko 2025 m. birželio 13-ąją. Penktokus krikštijo vyresniųjų prancūziškų klasių aštuntokai (8pr, 8pp ir 8p). Renginys prasidėjo aktų salėje dūdų garsais – penktokai trumpam sugrįžo į vaikystės pasaulį, atlikdami linksmąją „Piratų“ mankštą.
Vėliau laukė tikri išbandymai – penktokai tikrino savo žinias apie Prancūziją atlikdami „Quizizz“ užduotis, sprogdindami balionus su klausimais, spręsdami įvairias užduotis. Jie taip pat degustavo prancūziškus skonius ir žaidė nuotaikingą „svogūnų boulingą“.
Renginio pabaigoje skambėjo priesaika, penktokai gavo pažymėjimus, kad dabar jie visateisiai prancūziškų klasių nariai. Klasės vadovės sulaukė aštuntokų palinkėjimo, kad klasės visus ateinančius trejus metus ,,kvepėtų" prancūzišku, t.y. svogūnų, kvapu ir užduotį - išsivirti svogūnų sriubos.
Penktokų įspūdžiai:
„Man labiausiai įsiminė svogūnų boulingas.“
„Man patiko ragauti svogūno, bet nė už ką neragaučiau pelėsinio sūrio.“
„Man patiko su draugais sprogdinti balionus.“
„O man patiko viskas, nes buvo linksma.“
Ar žinai, kad ...
pasaulyje prancūziška virtuvė yra puikiai žinoma, ji išsiskiria įvairiais gurmaniškais skoniais. Vienas garsiausių patiekalų - svogūnų sriuba.
REIKĖS: 500 g svogūnų; 2 jautienos sultinio kubelių; 1 l vandens; 50 g sviesto; alyvuogių aliejaus; 1 valg. š. cukraus; 2 valg. š. balzaminio acto; druskos; pipirų; bagetės; 100 g ementalio sūrio.
KAIP RUOŠTI? Svogūnus supjaustyti pusžiedžiais ir kepinti keptuvėje su sviestu. Įberti šiek tiek cukraus ir užpilti balzaminio acto, kad svogūnai karamelizuotųsi. Kol svogūnai kepa, pasiruošti sultinio. Užvirinti 1 l vandens ir įdėti sultinio kubelius, kurie turi būti ištirpinti. Po truputį užpilti sultinio ant svogūnų, kad juos apsemtų, pagardinti druska bei pipirais ir palikti pasitroškinti iki 40 min. Jei nugaruoja sultinys, po truputį papildyti. Bagetę reikėtų supjaustyti riekelėmis, sudėti į kepimo skardą, apšlakstyti alyvuogių aliejumi, pagardinti druska bei pipirais ir kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje, kol apskrus. Troškintus svogūnus su visu skysčiu pilti į nedideles kepimo formeles, ant bagečių riekelių užberti sūrio. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių. Skanaus!
Straipsnio autorė – 8pr klasės mokinė Evija Rainytė
-
8-okų progimnazijos baigimo šventė 2025
- Paskelbta: 2025-06-21
- Kategorija: Renginiai
8-okų XVIII laidos išleistuvių visos dienos akimirkos -
Pirmosios lietuviškos knygos, spaustuvės, bibliotekos
- Paskelbta: 2025-06-12
- Kategorija: Renginiai
8p klasės mokiniai edukacinėje ekskursijoje -
Susitikimas su futbolistu Mouad EL Amrani
- Paskelbta: 2025-06-11
- Kategorija: Renginiai
Pasikalbėjimas prancūzų kalba -
Aštuntokų progimnazijos baigimo šventė 2025
- Paskelbta: 2025-06-11
- Kategorija: Renginiai
Aštuntokų išleistuvių šventės kvietimas ir programa -
Teatras ,,Petite Bois“
- Paskelbta: 2025-06-03
- Kategorija: Renginiai
Lėlių menas suartina kultūras -
Tarptautinė etikos diena 2025
- Paskelbta: 2025-05-24
- Kategorija: Renginiai
Etika gyva – mokykloje, kine ir kasdienybėje -
MIUZIKLAS ,,MĖLYNA SRAIGĖ"
- Paskelbta: 2025-05-18
- Kategorija: Renginiai
Muzikinis pasakojimas – 2–4 klasių mokinių kūrybinis projektas -
Trečiokų viktorina ,,Švęskime Europos dieną!"
- Paskelbta: 2025-05-10
- Kategorija: Renginiai
Švęskime Europos dieną: trečiokų iššūkiai ir laimėjimai -
Europos diena 2025
- Paskelbta: 2025-05-09
- Kategorija: Renginiai
Europos diena – vienybės, kūrybiškumo ir bendrystės patirtis progimnazijoje