Prancūziškų klasių penktokų krikštynos

  • Paskelbta: 2025-06-25
  • Kategorija: Renginiai

Penktokų prancūziškų klasių (5p ir 5pp) krikštynos vyko birželio 13 - ąją. Penktokus krikštijo prancūziškos aštuntokų klasės (8pr, 8pp ir 8p). Renginys prasidėjo aktų salėje dūdų garsais, penktokai turėjo galimybę trumpam grįžti į vaikystės pasaulį, atlikdami ,,Piratų" mankštą. Tada prasidėjo tikri išbandymai - penktokai savo žinias apie Prancūziją tikrinosi atlikdami ,,Quizziz'' užduotis ir kitas užduotis, sprogdindami balionus. Mokiniai degustavo prancūziškus skonius ir žaidė svogūnų boulingą.

Renginio pabaigoje skambėjo priesaika, penktokai gavo pažymėjimus, kad dabar jie visateisiai prancūziškų klasių nariai. Klasės vadovės sulaukė aštuntokų palinkėjimo, kad klasės visus ateinančius trejus metus ,,kvepėtų" prancūzišku, t.y. svogūnų,  kvapu ir užduotį - išsivirti svogūnų sriubos. 

Penktokų įspūdžiai:

,,Man labiausiai įsiminė svogūnų boulingas". 

,,Man patiko ragauti svogūno, bet nė už ką neragaučiau pelėsinio sūrio''.

,,Man patiko su draugais sprogdinti balionus".

,,O man patiko viskas, nes buvo linksma''.

Ar žinai, kad ...

pasaulyje prancūziška virtuvė yra puikiai žinoma, ji išsiskiria įvairiais gurmaniškais skoniais. Vienas garsiausių patiekalų - svogūnų sriuba.

REIKĖS: 500 g svogūnų; 2 jautienos sultinio kubelių; 1 l vandens; 50 g sviesto; alyvuogių aliejaus; 1 valg. š. cukraus; 2 valg. š. balzaminio acto; druskos; pipirų; bagetės; 100 g ementalio sūrio. 

KAIP RUOŠTI? Svogūnus supjaustyti pusžiedžiais ir kepinti keptuvėje su sviestu. Įberti šiek tiek cukraus ir užpilti balzaminio acto, kad svogūnai karamelizuotųsi. Kol svogūnai kepa, pasiruošti sultinio. Užvirinti 1 l vandens ir įdėti sultinio kubelius, kurie turi būti ištirpinti. Po truputį užpilti sultinio ant svogūnų, kad juos apsemtų, pagardinti druska bei pipirais ir palikti pasitroškinti iki 40 min. Jei nugaruoja sultinys, po truputį papildyti. Bagetę reikėtų supjaustyti riekelėmis, sudėti į kepimo skardą, apšlakstyti alyvuogių aliejumi, pagardinti druska bei pipirais ir kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje, kol apskrus. Troškintus svogūnus su visu skysčiu pilti į nedideles kepimo formeles, ant bagečių riekelių užberti sūrio. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių. Skanaus!

Autorius:
Evija Rainytė

Nuotraukos:
Rugilė Danilaitytė, Viltė Blaškytė, Gitana Šeštokienė, Vilma Junevičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas