PROGIMNAZIJOS STOVYKLA ,,TAI DAUGIAU NEI SPORTAS 2024"

  • Paskelbta: 2024-09-06
  • Kategorija: Renginiai

2024  metais rugpjūčio 21 - 30 dienomis Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijoje jau 20-tąjį kartą organizuota 5 - 8 klasių stovykla ,,Tai daugiau nei sportas", kurioje moksleiviams buvo suteikta galimybė išmokti naujų įgūdžių, skatintas gamtos pažinimas, ugdytas pilietiškumas, sudarytos sąlygos kūrybiškumo ir fizinio aktyvumo ugdymui, patirta daug nuotykių, praplėstas akiratis bei smagiai praleistas laikas su bendraamžiais.

Pirmąją dieną stovyklautojai dalyvavo ateities technologijų studijos iLapė edukacijoje ,,Iš žaidėjo į kūrėją". Stovyklautojai pasinerė į žaidimų kūrėjo darbą bei išbandė save įvairiose šio darbo srityse. Naudodami Unity visual scripting engine programą įgijo kodavimo ir programavimo įgūdžių, pagilino tiksliųjų mokslų žinias, ugdė kūrybiškumą ir kritinį mąstymą. 

Sekančią stovyklos dieną keliauta iki Gilužio ežero. Moksleiviai susitiko su vandens slidinėjimo sporto treneriu Ričardu, sužinojo kas yra vandens slidinėjimas, kaip pasirengti čiuožiant slidėmis vandens paviršiumi. Stovyklautojai atliko mankštą, išbandė čiuožimą slidėmis, banglente ir plaukė kateriu.

Rugpjūčio 23-ąją dieną minint Baltijos kelio 35-metį, stovyklautojai nusipynė Lietuvos, Latvijos ir Estijos vėliavų spalvų apyrankes ir apsilankė ,,SKYPARKE", kuriame labai aktyviai praleistas laikas ir išbandytos įvairios erdvės.

Antroji stovyklos savaitė pradėta edukacine veikla ,,Orientacinis žygis po Vilniaus Reformatų skverą: tarp istorijos ir dabarties“. Edukacinę veiklą organizavo Lietuvos Reformacijos istorijos ir kultūros draugija. Stovyklautojai, vadovaujami draugijos vicepirmininkės Inos bei pasitelkus architektą Alvvydą, per kartografinį žaidimą susipažino su  reikšmingo Vilniaus praeičiai ir dabarčiai Reformacijos periodo pasiekimais, surado parke pozicionuojamus istorinius Reformacijos objektus – Sinodą, Konsistoriją, Šreterių koplytėlę ir kt., susipažino su neseniai atnaujinto parko turiniu,  baigiamu statyti paminklu Reformacijos ir lietuviškos raštijos pradininkams (t. y. ir  Martynui Mažvydui) savarankiškai piešė istoriją ir nūdieną aprėpiantį žemėlapį.

Stovyklautojai labai džiaugėsi kelione į Kėdainių rajono Pelėdnagių  kaimą, kuriame susipažino su po istorine gyvenviete ir jos apylinkėmis. Dalyvauta fizinio aktyvumo veiklose: šaudyta iš lanko, keturiese čiuožta su medinėmis slidėmis. Išbandyti lauko muzikos instrumentai. Stovyklautojai Pelėdnagių bendruomenės centre pasitikti su muzika, kurią atliko ansambilis ,,Ašarėna". Moksleiviai naudodami daugiau kaip 2 tūkstančius metų senumo siūlų rišimo techniką, išmoko surišti apyrankę ir ja pasipuošę sugrįžo į namus.

Lankytasi ir Dūkštose, pažintinė edukacija vyko Neries regioninio parko lankytojų centre, kuriame gausu vaizdinių priemonių.  Žygyje  Karmazinų pažintiniu taku – stovyklautojai keliavo su su gamtininku Sauliumi. Moksleiviai tapo gamtos tyrėjais, susipažino su miškų pasauliu, žaidimų ir užduočių pagalba stovyklautojai susipažino su Karmazinų šilu, bei jo gyventojais, sužinojo ar reikia bijoti laukinių gyvūnų, eidami palei Nerį sužinojo kur neršia lašišos ir peri paukščiai.

Sudervėje apsilankyta unikaliame supynių ir namelių medžiuose Vytenio parke. Stovyklautojai pasivaikščiojo tarp namelių medžiuose, įveikė basakojų taką ir pasisupo pačiose įvairiausiose sūpynėse: ant dviračio, kilimo, kastuvo, pirkinių vežimėlyje. Pamatė rekordinius eksponatus: didžiausią Lietuvoje lygintuvą bei 3 metrų klumpes. Sūpynių parkas paliko labai didelį įspūdį visiems

Lankantis LNM Vilniaus istorijų namuose, dalyvauta edukacijoje ,,Etnografijos saugyklos paslaptys: ženklai ir simboliai“. Stovyklautojai išsiaiškino, kurie lietuvių liaudies mene paplitę ženklai ir simboliai gali apsaugoti? Tūkstančius įvairiausių artefaktų saugančioje etnografijos saugykloje - ekspozicijoje susipažo su daugybe apsauginę reikšmę turinčių ženklų ir simbolių. Patyrinėjo juos, išmoko atpažinti ir netgi prisitaikyti. Pasinaudodami pamatyta ir išgirsta informacija, stovyklautojai susikurė savo ženklą ir juo papuošė savo pačių pasigamintą kelyje saugantį atšvaitą.

Stovyklautojų atsiliepimai: ,,viskas man patiko ir buvo labai įdomu", ,,labiausiai patiko ,,Skyparke" ir prie Gilužio ežero, čiuožti vandens slidėmis bei plaukti kateriu", ,,labai patiko važiuoti autobusu į Kėdainių rajono Pelėdnagių kaimą, šaudyti iš lanko, čiuožti medinėmsi slidėmis ir nusipinti apyrankę", ,,sužinojau kur bus pastatytas paminklas, skirtas lietuvių raštijos pradininkams ir Martynui Mažvydui", ,,Istorijų namuose pamatėme labai daug eksponatų ir pasigaminome atšvaitą", ,,labai įdomiai gamtininkas pasakojo miške", ,, lankysiu kompiuterinių žaidimų kūrimo būrelį", ,,kitais metais būtinai ateisiu į šią stovyklą". 

Dėkojame pagalbos mokiniui specialistams, mokytojams, administracijai, institucijų darbuotojams ir svanoriams už gerumą, supratimą, pagalbą, ekskursijas, edukacijas ir staigmenas stovyklos vaikams. Stovykla finansuota Vilniaus miesto savivavldybės, socialinės paramos ir tėvų, globėjų lėšomis. 

Stovykla, padėjusi lengviau įsilieti į mokslo metus, stovyklautojams prabėgo akimirksiu.

Autorius:
L. Rinkauskaitė, V. Junevičienė, J. Masiulionė

Nuotraukos:
Straipsnio autorių

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas