Prancūzų tradicija ,,Gegužinė pakalnutė"

      Prancūzijoje gegužinė pakalnutė, arba ,,muguet" prancūziškai, yra susijusi su labai gražia ir simboline tradicija. Kiekvienais metais, gegužės 1-ąją, Prancūzijoje šventė diena ir žmonės džiaugiasi gegužinėmis pakalnutėmis.

     Tai labai sena tradicija menanti karaliaus Karolio IX valdymo laikotarpį 1561 metus. Šią dieną karaliui buvo įteikta pakalnučių puokštė su sėkmės ir vilčių atgimimo linkėjimais. Karalius labai apsidžiaugė pasveikinimu ir visoms rūmų damoms užsakė pakalnučių puokšteles. Nuo tada tradicija išaugo į valstybinę šventę, kai žmonės pagerbia vieni kitus keisdamiesi pakalnučių šakelėmis. Prancūzai gegužės 1-ąją svečiuose nesirodo be pakalnučių puokštės. Tikima, kad šios gėlės atneša laimę.

     Ši tradicija išliko ir dabar. Gegužės 1 dieną Prancūzijoje gatvėse galima pamatytos daug pakalnučių prekybos vietų. Prancūzijoje pakalnučių sostinė - Nantas. Jo regione išauginama daugiausiai pakalnučių. Gegužės 1-ąją žmonės vieni kitiems dovanoja puošnias gegužinių pakalnučių puokštes. Tai tampa ypatingu būdu parodyti meilę ir pagarba artimiesiems ir draugams. Be to, ši tradicija siejama su solidarumo ir paramos idėjomis. Kai kurie prekybininkai šią dieną parduoda gegužinių pakalnučių puokštes, o gautos pajamos skiriamos labdarai arba labdaros fondams. 

     Taigi, prancūziška tradicija su gegužinėmis pakalnutėmis yra ne tik graži, bet ir simboliškai turtinga, atverianti galimybę parodyti meilę, solidarumą ir paramą artimiesiems ir nuskriaustiems.

      Pakalnutė Lietuvoje - plačiai paplitęs augalas Lietuvoje. Šis augalas taip pat vadinamas gegužinėmis pakalnutėmis dėl to, kad žydi būtent gegužės mėnesį. Gegužinė pakalnutė (lat. Galium odoratum) priklauso rožinių šeimai. Ji dažniausiai randama miškuose ir pievose. Šio augalo lapai yra smulkūs, pailgi ir turi ypatingą malonų kvapą, ypač po smulkinto. Gegužinės pakalnutės gali turėti baltus arba švelniai gelsvai baltus gėlių žiedus, kurie yra labai gražūs ir aromatingi.

      Šis augalas dažnai yra susijęs su įvairiomis legendomis ir mitais. Tradicinėje liaudies medicinoje pakalnutė buvo naudojama kaip vaistinis augalas nuo įvairių negalavimų, tokių kaip mieguistumas, nemiga, ar netgi skausmingi raumenys.

      Be to, pakalnutė taip pat dažnai buvo naudojama kaip aromatinis priedas ar prieskonis kulinarijoje, ypač kepant desertus arba gaminant gėrimus. Pakalnutės naudojamos kvepalų gamyboje, aromaterapije, kuriant įvairius rankdarbius ir dekoracijas. Šis augalas taip pat turėjo simbolinę reikšmę ir buvo naudojamas įvairiose šventėse ir papročiuose.

     Sukurti eilėraščiai apie pakalnutę padeda išreikšti pakalnutės grožį, švelnumą ir jų įtaką gamtai bei žmogui.

     Visų šių priežasčių dėka gegužinė pakalnutė išlieka svarbi ir vertinga augalinės kultūros dalis, kuri yra susijusi su įvairiomis tradicijomis ir papročiais. Ši tradicija yra puikus pavyzdys to, kaip gėlės gali tapti ne tik gamtos grožio simboliu, bet ir simboliu, kuris skatina solidarumą, draugystę ir gerus norus. Gegužinės pakalnutės tampa ne tik grožio elementu, bet ir būdu parodyti pagarba ir meilę artimiesiems.

7 pp ir 7 pr  frankofoninio ugdymo klasės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos