Kokias moteris mena istorija?

Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijos 7 pr kl. mokiniai lietuvių literatūros pamokos metu lankėsi Vilniaus katedroje ir jos požemiuose.

Mokiniai išgirdo šventovės, stovinčios vienoje seniausiai gyvenamų Vilniaus vietų, istoriją.

Aplankė paslaptingus katedros požemius. Gidė atkreipė mokinių dėmesį į vienos žymiausių Lietuvos moterų – Barboros Radvilaitės – kriptą ir jos gyvenimo istoriją.

Katedra ir jos požemiai su šia karaliene susiję labiau, negu gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Senojoje karalių koplyčioje 1547 m. įvyko slaptos Barboros Radvilaitės ir karaliaus Žygimanto Augusto vestuvės, po ankstyvos mirties valdovė atgulė kriptoje po koplyčios grindimis, vėliau buvo perlaidota ir tris šimtus metų žmonės tegalėjo spėlioti, kur ilsisi jos palaikai. Šiandien Barboros Radvilaitės palaikai ilsisi slaptoje valdovų kriptoje ir karalių mauzoliejuje.

Ar žinai, kad...

  • Barbora Radvilaitė buvo Lietuvos didžioji kunigaikštienė (1548 m.) ir Lenkijos karalienė (1550 m.).
  • Barbora Radvilaitė į istoriją įėjo kaip renesansinės meilės istorijos herojė. Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės vedybos buvo naujas reiškinys Lenkijos ir Lietuvos 16 a. vidurio istorijoje, nes valdovas, nesilaikydamas vidurinių amžių Europos papročių, vedė nekarališkos giminės atstovę.
  • Žygimantas Augustas įvykdė žmonos paskutinį norą palaidoti ją Lietuvoje; jos kūną iš Krokuvos (Lenkija) atlydėjo į Vilnių ir palaidojo Katedros koplyčioje greta Elžbietos, savo pirmosios žmonos.

Mokinius į edukaciją lydėjo lietuvių k. mokytoja G. Šeštokienė ir soc. pedagogė L. Rinkauskaitė

Dėkojame „The Rollling Vaffles“ (legendiniams vafliams iš Olandijos) už puoduką karšto šokolado mokiniams.

Autorius:
Lina Rinkauskaitė, Gitana Šeštokienė

Nuotraukos:
Gitana Šeštokienė, LDKistorija.lt

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos