Pasaulinė Dauno sindromo diena

  • Paskelbta: 2024-03-21
  • Kategorija: Svarbu!

Šiandien minėjome Pasaulinę Dauno sindromo dieną. Šią dieną organizuojama „Spalvotų kojinių“ iniciatyva. Skirtingos vienos poros kojinės yra tapusios tarptautiniu tolerancijos žmonėms su Dauno sindromu simboliu. Jos simbolizuoja kitoniškumą, kurį nulemia tik viena chromosoma. Dauno sindromas diagnozuojamas, kai asmuo turi dalinę papildomą 21-ąją chromosomą.

Jau ilgus amžius žmonės turintys Dauno sindromą buvo minimi mene, literatūroje ir moksle. Tačiau tik XIX-ojo amžiaus pabaigoje anglų gydytojas John Langdon Down pirmą kartą tiksliai aprašė grupę atsilikusių vaikų, kurie visi buvo panašios išvaizdos ir tuo skyrėsi nuo kitų protinį atsilikimą turinčių vaikų. Tačiau tik gerokai pažengus mokslui, 1959 metais mokslininkai Jerome Lejeune ir Patricia Jacobs nustatė chromosominę šio sindromo priežastį – paaiškėjo, kad tokie žmonės savo ląstelėse turi tris 21-ąsias chromosomas vietoje reikalingų dviejų.

Džiaugiamės, kad Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijos bendruomenė šiais metais prisidėjo prie šios pilietinės akcijos, taip plėsdama tolerancijos ribas, mažindama atskirtį bei formuodama sveiką visuomenės požiūrį į žmones su šia negalia.

Autorius:
Socialinė pegagogė Lina Rinkauskaitė

Nuotraukos:
Ilvetos Juškelės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos