Bendra lietuvių ir ukrainiečių vasaros stovykla 2022 m.

  • Paskelbė : Karolis
  • Paskelbta: 2022-08-31
  • Kategorija: Renginiai

2022 metų rugpjūčio 22 – 31 dienomis Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijoje organizuota bendra lietuvių ir ukrainiečių mokinių stovykla ,,Vasaros eksperimentai“. Joje dalyvavo lietuviai iš Vilniaus Martyno Mažvydo ir ,,Ąžuolyno“ progimnazijų, Vilniaus krikščionių gimnazijos bei ukrainiečiai, atvykę iš Ukrainos, besimokantys įvairiose Vilniaus ar Ukrainos mokyklose. Stovykla finansuota LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos bei Martyno Mažvydo progimnazijos lėšomis ir labai geranoriškomis pastangomis.

Ukrainos nepriklausomybės diena trakuose

Stovyklautojai rugpjūčio 24 dieną sutiko drauge diskutuodami su istorijos mokytojomis Daiva ir Liuda, besigrožėdami Trakų pilimi, kurioje plevėsuoja ir Ukrainos vėliava bei apsilankydami Užutrakio dvare, Istorinių parkų pažinimo centre, Angelų kalvoje bei Irklavimo muziejuje, besidžiaugiant ir ukrainietės iškovotais medaliais Olimpinėse žaidynėse.

Mokiniai su anglų kalbos mokytoja ukrainiete Rymma apsilankė ekskursijoje Vilniuje – Gedimino pilies bokšte. Stovyklautojai labai šiltai priimti ir Vilniaus miesto savivaldybėje, įteiktos atminimo dovanėlės ir suorganizuota pažintinė ekskursija.

Stovykla ,,Ant ratų“ ir žygis gamtoje

Bendros lietuvių ir ukrainiečių stovyklos metu labai daug keliauta. Ilgai išliks atmintyje išvyka į Kernavę ir jos apylinkes. Stovyklautojai apsilankė žirgyne ,,Namelis prerijose“ – važiavo su karieta, jodinėjo ant arklio ir sužinojo daug subtilumų auginant žemaitukus. Daug emocijų vaikai patyrė, besilankydami mini zoologijos sode ,,Elnių SPA“ – maitino elnius, smalsiai klausė edukacijos ,,Su elniais ir apie juos“, grožėjosi jų ragais. Taip pat apsilankyta ir prie Kernavės piliakalnių bei miške –  Baltojo kalno apžvalgos aikštelėje.

Nuvykus į Vilniaus rajoną, Dūkštas, su gamtininku Sauliumi dalyvauta žygyje Dūkštos pažintiniame take, Neries regioniniame parke, grožėtasi pačiais gražiausiais gamtos kampeliais, augmenija ir daug sužinota apie miško gyventojus: paukščius ir gyvūnus.

Pilietiškumo plėtojimas, pasitelkus geruosius pavyzdžius

Stovyklautojus aplankė buvę Martyno Mažvydo progimnazijos mokiniai: šaulė Deimantė ir karys Nedas. Stovyklautojai paslapčiomis dalinosi – ,,Jais norėčiau būti!“ Ypatingai vertinga paskaita išklausyta Bendros pagalbos centre 112. Nustebino ir ugniagesių – gelbėtojų aprūpinimas, galimybės ir jų pasišventimas, gelbėjant žmonių gyvybes. Daugiausiai įspūdžių stovyklautojai patyrė lankydamiesi Tarptautiniame Vilniaus oro uoste, džiaugėsi galimybe pamatyti Lietuvos Prezidento Gitano Nausėdos lėktuvą ir kitus lėktuvus, bei visą oro uosto infrastruktūrą. Moderniame Lietuvos policijos muziejuje – išbandytos interaktyvios veiklos, nusifotografuota ant galingo motociklo ir prie kitų ekspozicijų. Stovyklautojus globojo dorinio ugdymo mokytojai Ieva, Gražvdyas ir socialinė pedagogė Dainora.

Kūrybiškumo ir socialinių – emocinių kompetencijų ugdymas

Drauge su dailės mokytojomis Milda ir Daiva organizuota meno terapija –  dailės pleneras ir keramikos dirbtuvės ,,Lietuva ir Ukraina“ netradicinėje aplinkoje. Stovyklautojai klijavo ornamentus ant drugelių sparnų ir nupurškė grafitiniais dažais. Drugeliais papuošė progimnazijos kiemą. Stovyklautojai iš molio pagamino suvenyrus. Su muzikos mokytojomis Audrone, Kristina organizuota Lietuvos ir Ukrainos muzikos diena. Smagiai dainavo lietuviškas ir ukrainietiškas dainas bei grojo netradiciniais instrumentais. Psichologas Justas organizavo labai įdomias interaktyvias veiklas – žaidimų ir užduočių psichoemocinę edukaciją.

Fizinio aktyvumo edukacijos

Nuostabi edukacija vyko prie Gilužio ežero su Vandens slidinėjimo sporto klubu ,,Skriejantieji bangomis“. Stovyklautojai plaukė kateriu, vandens dviračiais, irklavo su irklente, drąsiausi išbandė plaukimą vandens slidėmis. Vyko ir šaškių varžybos, kurias organizavo Sporto mokykla ,,Sostinės tauras“. Badminton Virus klubo atstovai labai nuoširdžiai mokė vaikus badmintono pagrindų ir žaidimo taktikos. Stovyklautojai išbandė ir lėkščiavydžio žaidimo pradmenis. Stovyklautojus globojo fizinio ugdymo mokytojos Gina, Vilma, mokytojo padėjėja Kristina.

Stovyklautojų atsiliepimai

,,Man labai patiko slidinėti vandens slidėmis, žygis pėsčiomis miške ir stovyklautojai“, ,,labai daug ko sužinojau ir pamačiau Vilniaus oro uoste“, ,,labai gražios vietos miško pažintiniame take“, ,,labai gera maitinti elnius“, ,, patiko jodinėti ant arklio“, ,,plaukiau kateriu“, ,, mokytojos labai stengėsi dėl mūsų – nenori, kad būtų karas Lietuvoje ir Lenkijoje“, “daugiausiai patiko šaulė ir karys – labai daug įdomaus papasakojo, norėčiau būti šaule arba kare“, ,,Stovykla – klasiška! Jūs tikra Europa. Mes taip pat norime būti Europoje.“, ,,Kai jūs atvyksite pas mus – mes taip pat pasistengsime dėl jūsų.“

Dėkojame stovyklos savanoriams: 

  • ukrainietei Katerynai, Rugilei iš Vilniaus krikščionių gimnazijos, 
  • Elžbietai ir Justui iš Vilniaus Pilaitės gimnazijos, Viliui iš Vilniaus universiteto, 
  • Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijos mokytojoms Verai ir Svetlanai, 
  • mokytojo padėjėjai Jolitai.
Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos