Kaip švenčiame valstybines šventes

  • Paskelbė : Mindaugas
  • Paskelbta: 2021-03-10
  • Kategorija: Renginiai

Europos klubo nariai ieškojo įdomių faktų apie Vasario 16-ąją ir Kovo 11-ąją. Štai kas jiems pasirodė įdomu:

  1. Namas, kuriame buvo pasirašytas aktas, išliko iki dabar- signatarų namai Vilniuje.
  2. Vasario 16 aktas pirmą kartą viešai buvo paskelbtas vokiečių kalba.  
  3. Signataras D. Malinauskas aktą pasirašė vėliau, nes tiesiog pramiegojo posėdį. 
  4. Signatarai aktą pasirašė abėcėlės tvarka. Pirmasis pasirašė Jonas Basanavičius, o tik po to likusieji abėcėlės tvarka. 
  5. Lietuvos Tarybos Vasario 16-osios aktą sudaro vos 122 žodžiai.  
  6. 1990 m. kovo 11 d. išrinktas Aukščiausios Tarybos pirmininkas Vytautas Landsbergis paskelbė Lietuvos Nepriklausomos valstybės atstatymo dokumentą – Kovo 11-osios aktą. 
  7. Kovo 11-ąją Vilnius gavo miesto teises. Tai įvyko 1386 metais. 
  8. 1990 m. kovo 12-ąją  Islandija pirmoji pripažino Lietuvą atkūrus Nepriklausomybę.  

Taip pat mokiniai ėmė interviu iš lietuvių kalbos mokytojų Jūratės ir Vitalijos, istorijos mokytojos Daivos ir vokiečių kalbos mokytojos Vladislavos. Pakalbėję su mokytojais, sužinojo:

Daugelis mokytojų valstybines šventes švenčia mieste: aplanko Prezidento rūmus, Katedros aikštę, klauso žinomų žmonių kalbų iš Signatarų namų balkono, dalyvauja valstybinių švenčių minėjimo renginiuose. Mokytoja Jūratė Ratautienė prisimena: ,,Sovietmečiu bendrabutyje vasario 16-ą dieną šventėme draugės gimtadienį. Netikėtai atvažiavo KGB ir ją pradėjo tardyti dėl to, kad šventėme Vasario 16-tąją (tuo laikotarpiu švęsti valstybines šventes buvo griežtai draudžiama), bet draugė parodė gimimo liudijimą ir viskas baigėsi gerai.’’ 

Karantinas neapriboja galimybių mokytojams ir toliau švęsti valstybines šventes: jie žada gaminti ypatingus patiekalus, klausytis radijo ir televizijos laidų, smagiai praleisti laiką su artimaisiais. Mokytojams valstybinės šventės reiškia laisvę, galimybę gyventi nepriklausomoje valstybėje, laisvai reikšti nuomonę, džiaugtis kasdieniniais dalykais. Taip pat šios šventės jiems primena, kad turime savo gerais darbais kurti gražesnę  Lietuvą ir puoselėti ją toliau. 

Informaciją surinko ir aprašė jaunieji Europos klubo žurnalistai Austėja B. (7e), Ieva V. (7p), Ernas P. (7e), Tadas P. (7e), Deimantė L. (7e), Deimantė S.  (7a), Goda Aurėja E. (7e), Aistė V. (7e), Greta G. (7e).

Nuotrauka mokytojos Violetos L.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos