Tarptautinė Vyšyvankos diena 2024

     Vyšyvankos diena - tarptautinė šventė, kuria siekiama išsaugoti ukrainiečių liaudies tradicijas, kurti ir dėvėti etniniais siuvinėtais drabužiais, vadinamais vyšyvankomis. Ši šventė švenčiama kas trečią gegužės ketvirtadienį. Vyšyvankos yra vienas žinomiausių Ukrainos kultūros simbolių. 

     Vyšyvanka – liaudiškais geometriniais raštais siuvinėti marškiniai. Ukrainietiška vyšyvanka išsiskiria savitomis siuvinėjimo ypatybėmis. Kiekvienas raštas pasakoja šeimos ar regiono istoriją. Išsiuvinėti geometriniai raštai vertinami ir kaip simboliniai amuletai, suteikiantys jėgų, taip reikalingų kovoje už laisvę.

    Šventė yra skirta paminėti šį ypatingą drabužį, skatinti jo dėvėjimą ir siuvimą bei puoselėjimą kaip svarbų Ukrainos kultūros elementą. Tai taip pat yra galimybė prisiminti ir atkreipti dėmesį į Ukrainos istoriją, tradicijas ir simboliką.

     Šią dieną organizuojami įvairūs renginiai, tokie kaip marškinių parodos, dirbtuvės, liaudies šokių vakarėliai ir kitos kultūrinės veiklos, skirtos skatinti žmones susipažinti su Ukrainos tautodaile, menų įvairove ir grožiu bei skatinti jų puoselėjimą ir perdavimą ateinančioms kartoms. Tai taip pat svarbus būdas pabrėžti Ukrainos tautinį tapatumą ir kultūrinę įvairovę.

     Ukrainiečiai ir jų draugai visame pasaulyje puošiasi tradiciniais raštais išmargintais marškiniais ir mini Vyšyvankos dieną.

Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijos Europos klubas

Nuotraukos:
https://tmde.lrv.lt/lt/naujienos/kvieciame-mineti-vysyvankos-diena-kartu/

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos