Ką būtina žinoti apie erkes ir apsaugą nuo jų?

  • Paskelbta: 2023-05-24
  • Kategorija: Sveikata

Lietuva priklauso endeminei erkių platinamų ligų zonai – erkės paplitusios ne tik miškuose, ypač lapuočių, bet ir miestų žaliosiose zonose (parkuose, soduose, poilsiavietėse ir kt.), todėl tikimybė užsikrėsti erkių platinamomis ligomis yra visoje šalies teritorijoje.

Kaip išvengti erkių platinamų ligų:

BŪKITE BUDRŪS! Erkės tampa aktyvios ankstyvą pavasarį, temperatūrai pasiekus 5–7 laipsnius šilumos, ir išlieka gyvybingos iki lapkričio mėnesio. Erkių įsisiurbimo rizika padidėja leidžiant laiką gamtoje – parkuose, soduose, prie vandens telkinių, miškuose, skveruose. Iškylaudami venkite pamiškių ir aukštos žolės. Erkės nešokinėja, neskraido ir nekrenta nuo medžių tiesiai ant žmonių ar gyvūnų. Jos gyvena aukštoje žolėje, įvairiais krūmais apaugusiuose plotuose, o ant savo „aukos“ tiesiog užropoja.

APRANGA. Eidami į mišką vilkėkite šviesiais drabužiais. Patartina, kad viršutiniai drabužiai būtų ilgomis rankovėmis, prigludusiomis prie riešo. Kelnės – prigludusios prie kūno, sukištos į batus. Galvą apsaugokite gobtuvu ar kepure.

REPELENTAI. Ant atvirų kūno vietų (veido, kaklo, rankų) naudokite medžiagas, kurios atbaido erkes arba jomis impregnuokite gamtoje dėvimus drabužius. Prisiminkite, kad repelentų poveikis trumpalaikis.

APSIŽIŪRĖKITE. Erkės įsisiurbimo rizika padidėja leidžiant laiką gamtoje – soduose, prie vandens telkinių, miškuose, parkuose, skveruose. Dažniausios įsisiurbimo vietos yra kaklas, paausiai, kirkšnys, pažastys, kojų ir rankų sulenkimo sritys. Kasdieninis pasitikrinimas neužkirs kelio erkiniam encefalitui, bet padės apsisaugoti nuo Laimo ligos.

APLINKA. Pasirūpinkite apsauga nuo erkių šunims ir katėms. Žolė turėtų būti pjaunama nuo ankstyvo pavasario, taip pat svarbu, kad ji nebūtų aukštesnė nei 10 cm., o menkaverčius krūmus rekomenduojama iškirsti.

MAISTAS. Vartokite tik pasterizuotą arba virintą karvių ir ožkų pieną bei jo produktus.

SKIEPAI – efektyviausia apsauga nuo erkinio encefalito.

Kaip teisingai ištraukti erkę?

Jei erkė įsisiurbė, ją nedelsiant reikia ištraukti. Pasistengti nespausti erkės kūno ir netepti įsisiurbimo vietos riebalais, aliejumi ar kitais tepalais. Įsisiurbusios erkės nereikėtų sukinėti prieš ar pagal laikrodžio rodyklę. Patogiausia traukti pincetu, kuo arčiau žmogaus odos, staigiu judesiu atgal. Likusią žaizdą dezinfekuoti. Jei erkės galvutė liko odoje, nedraskyti – ją, kaip svetimkūnį, organizmas pašalins pats. Savijautą ir įkandimo vietą rekomenduojama stebėti mėnesį – per šį laiką pasireiškia erkių platinamų ligų simptomai.

Daugiau informacijos Vilniaus miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro ,,Vilniaus sveikiau" parengtoje video medžiagoje: https://youtu.be/lu79BBz-IXE

Autorius:
Aistė Matulaitytė

Nuotraukos:
Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro ,,Vilnius Sveikiau"

Nepamirškite padėkoti autoriui