Savižudybių prevencijos diena

        Minint Pasaulinę savižudybių prevencijos dieną, svarbu atkreipti dėmesį į šį rimtą reiškinį, kuris kasmet paveikia milijonus žmonių visame pasaulyje. Nors apie savižudybę dažnai nėra lengva kalbėti, būtent atvirumas ir supratimas gali padėti išvengti nelaimingų atsitikimų.

        Savižudybė – tai labai sudėtingas procesas, kuriame žmogus gali jaustis tarsi įstrigęs beviltiškumo ir skausmo spąstuose. Būtent todėl mums visiems svarbu suprasti, kad kalbėti apie šiuos sunkumus yra pirmasis žingsnis link pagalbos sau ar kitiems.

        Kodėl svarbu atvirai kalbėti apie savižudybę? Kai mes tylime apie šias problemas, žmonės, kurie išgyvena sunkius laikotarpius, gali jaustis vieniši, nesuprasti ir netgi manyti, kad jų išgyvenimai nėra svarbūs. Atvirumas padeda ne tik tiems, kurie patys kenčia, bet ir visai bendruomenei – mes mokomės būti empatiškesni, jautresni ir pasiruošę padėti.

       Kaip padėti sau arba draugui, turinčiam minčių apie savižudybę?

  1. Atpažink signalus. Jei pastebi, kad draugas pradėjo keistai elgtis – dažnai būna liūdnas, atskyręs, kalba apie beviltiškumą ar mirtį – tai gali būti ženklas, kad jam reikia pagalbos.
  2. Būk atviras ir išklausyk. Jei jauti, kad kažkas išgyvena sunkumus, nekaltink ir nevertink jo. Kartais žmogui reikia tiesiog būti išgirstam.
  3. Paskatink kreiptis pagalbos. Draugui, turinčiam minčių apie savižudybę, svarbu suteikti supratimą, kad pagalba yra prieinama. Paskatink jį kreiptis į mokyklos psichologą, socialinį darbuotoją, šeimos gydytoją arba anoniminius pagalbos centrus.
  4. Neignoruok problemos. Net jei žmogus tau sako, kad viskas gerai, bet tu įtari, jog yra kitaip, nebijok paklausti apie tai tiesiogiai. Kalbėjimas apie savižudybę nepadidins rizikos, o kaip tik sukurs galimybę apie tai dalintis.
  5. Padėk rasti pagalba. Informuok draugą apie savipagalbos galimybes, savižudybės prevencijos linijas arba specialistus, kurie gali suteikti pagalbą.

Jeigu pats išgyveni sunkų laikotarpį nebijok kreiptis į mokyklos psichologą ar šias pagalbos linijas:

         Svarbiausia prisiminti, kad niekas neturi likti vienas su savo skausmu. Kalbėti apie sunkumus yra normalu, ir visada yra būdų, kaip rasti išeitį, net ir iš beviltiškiausių situacijų. Bendravimas ir palaikymas yra raktai į geresnę psichinę sveikatą ir saugumą mūsų bendruomenėje.

Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijos psichologai: Inga Čepulionė ir Marius Gaižauskas

Autorius:
-

Nuotraukos:
Photo by Austin Kehmeier on Unsplash

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas