Penktokų adaptacija

Pirmaklasių tėveliai neretai gali daug pasakyti apie adaptaciją pirmose klasėse ir jos sudėtingumą. Tačiau penktaklasių tėvai dažnai net neįtaria, kokį sunkų per einamajį laiką išgyveną jų vaikai. Tiesą sakant, 10 – 11 metų vaikai jau žengia į paauglystę ir vaikui tėvų pagalbos poreikis yra itin išreikštas. Be abejo, Jūsų mažylis yra jau ganėtinai savarankiškas ir kai kurias problemas gali išspręsti pats, tačiau socialinė adaptacija penktose klasėse gali vaiką apsunkinti dažniau nei manome.

Kas vyksta adaptacijos metu, penktoje klasėje?

Daugybę kartų vaikui tenka pratintis prie naujų dalykų. Gyvenime atsiranda nauji mokytojai vietoj vieno mokytojo, dėstomi dalykai tampa sudėtingesni, reikia daugiau mokytis. Ką tik vaikas buvo vyriausias pradinėje mokykloje, o dabar jis jau jauniausias vidurinėje. Ne visada lengva yra su tuo susitaikyti ir tai priimti.

Psichologinė adaptacija penktoje klasėje išgyvenama laipsniškai ir kiekvienam vaikui trunka nevienodą laiko tarpą. Komandoje atsiranda naujų žmonių, naujų mokytojų, beveik kaip suaugusiam skirtas mokymosi grafikas. Visa tai sukelia diskomfortą, nepatogumo jausmą ir gali išbalansuoti. Vaikai patiria nerimą, nesaugumą, ilgai besitęsiantį budrumą. Vyksta pokyčiai ir vaiko sieloje. Įtakoje naujų disciplinų, teorinio mąstymo, vystosi naujas požiūris į save, kiti požiūriai ir nuomonės į įvairius reiškinius.

Adaptacijos 5 klasėje vertinimas

Šiame periode yra labai svarbu nuolatos stebėti vaikus ir neatsilikti nuo įvykių vaiko gyvenime. 5 klasės adaptacija tėvams ir mokytojams yra tikrų tikriausias išbandymas. Mokykloje nuolatos turi dirbti psichologas. Yra daugybė būdų, kaip nustatyti vaiko būseną, įskaitant testus ir klausimynus. Specialisto užduotis yra nustatyti bendrą nerimo lygį klasėje, požiūrį į mokymąsi ir tarpasmeninius santykius grupėje. 5 - okų adaptacijos vertinimas atliekamas po kurio laiko, kai vaikai jau spėja įsivažiuoti į mokymosi ritmą.

Adaptaciją 5 - oje klasėje galime laikyti sėkminga, jei:

·       Vaikas yra patenkintas mokymo procesu ir į pamokas eina be įtikinėjimų.

·       Mokinys lengvai mokosi naujų programų.

·       Jūsų vaikas bando visas užduotis atlikti pats ar pati ir prašo pagalbos, kai jos prireikia.

·       Jūs esate visiškai tikri, kad vaikui sekasi bendrauti su bendraklasiais ir su mokytojais.

5- okų adaptacija mokykloje yra ilgas procesas ir toli gražu ne visuomet paprastai vyksta. Beveik galite būti tikri, kad susidursite su įvairiomis problemomis. Adaptacijos penktose klasėse analizė rodo, kad sunkumai adaptuojantis dažniausiai kyla dėl šių priežasčių:

1)      Nevienodi, kartais prieštaringi, mokytojų reikalavimai. Jei anksčiau vaikui teko bendrauti tik su keliais mokytojais ir jis ar ji turėjo vieną pagrindinį mokytoją, tai dabar jam tenka susipažinti su išesmės kitokia sistema. Tėvų užduotis yra aktyviai dalyvauti procese ir susipažinti su kiekvienu mokytoju, atskirai. Vaikas jausis nepalyginamai lengviau, jei galėsite padėti jam ar jai suprasti, ko iš jo ar jos tikisi kiekvienas mokytojas. Visgi, tokio pobūdžio kontrolė neturėtų būti prievartinė, ar intruzyvi.

2)      Poreikis prisitaikyti prie kiekvienos pamokos. Skirtingi mokytojai naudoja skirtingus būdus pristatyti medžiagą, kalba skirting greičiu, nevienodai apibendrina informaciją.

3)      5 klasėje adaptaciją lydi naujas bendravimo stilius. Jei anksčiau vaikai turėjo vieną mokytoją, ir jis ar ji rasdavo priėjimą prie kiekvieno vaiko, tai dabar mokytojai vienodai bendrauja su visais. Kai kurie vaikai, vykstant šiam nuasmeninimo procesui, išgyvena vidinį pasipriešinimą, o kiti džiaugiasi tokio pobūdžio laisve.

4)      Adaptacijos sunkumai 5 klasėje taip pat yra susiję su daugybe naujų mokymosi dalykų, su dideliu kiekiu naujos informacijos. Pagrindinė tėvų ir mokytojų užduotis čia yra bendradarbiauti, mokykloje ir namuose. Tokiu būdu tampa įmanoma atpažinti kylančius sunkumus ir palengvinti adaptaciją penktų klasių mokiniams.

Parengta pagal straipsnį internete ,,Adaptation of fifth graders” (Adaptation of fifth graders (unistica.com))

Autorius:
https://en.unistica.com/adaptation-of-fifth-graders/

Nuotraukos:
Photo by Artboard Studio on Unsplash

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos