Progimnazijos komanda „Mažvydo dangūs“ dalyvavo konkurse „CanSat Lietuva“

  • Paskelbta: 2024-05-22
  • Kategorija: Konkursai

Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijos komanda „Mažvydo dangūs“, kurioje susibūrė 8PR klasės mokiniai – Žilvinas Bernackas, Liutauras Bulo, Kristijonas Čėglys ir Arminas Kniukšta - dalyvaudami konkurse „CanSat Lietuva“, sukūrė 330 ml gaiviojo gėrimo skardinės dydžio mažojo palydovo modelį „CanSat“, kuris raketa buvo išskraidintas į 1200m aukštį ir leisdamasis parašiutu sėkmingai radijo ryšiu perdavė sensorių duomenis į Žemės priėmimo stotį.

Europos kosmoso agentūros inicijuotame ir VšĮ „Inovacijų agentūros „Space Hub LT“ grupė“ bei Lietuvos etnokosmologijos muziejaus ir „Vilnius Tech“ universiteto organizuotame mokomųjų palydovų konkurse „CanSat“ buvo atrinktos 26 moksleivių komandos. Dalyviai išsikėlė misijos tikslus, projektavo „CanSat“ modelius, atliko sistemos bandymus, vykdė modelio paleidimą ir mokslinių duomenų analizę. Moksleiviai į „CanSat“ modelį turėjo sutalpinti visas įprastiniuose palydovuose esančias sistemas: maitinimo, komunikacijos, taip pat įvairius jutiklius. Tai visiems pradedantiesiems kosmoso entuziastams leido realiai susipažinti su tikrų palydovų projektavimo ir konstravimo principais bei įranga.

Vasario 1 dieną komanda dalyvavo konkurso „CanSat Lietuva“ įvadiniame seminare, kuris vyko „Vilnius Tech“ universitete Vilniuje. Balandžio 25 d. vyko bandomieji paleidimai Molėtų aerodrome. Tądien oras buvo prastas, lijo lietus, galiausiai nukrito CanSat’us kėlęs dronas, todėl, deja, ne visos komandos galėjo išbandyti savo kūrinius. Gegužės 14 d. Molėtų aerodrome įvyko finalinis šio konkurso etapas. Varžybų metu savo parengtus palydovų modelius išbandė 16 komandų, tarp jų ir „Mažvydo dangūs“. Mūsų mažasis palydovas matavo atmosferos slėgį, oro drėgmę, temperatūrą, aukštį ir nusileidimo greitį.

Žilvinas, Kristijonas, Liutauras ir Arminas kelių mėnesių iššūkių kupiname projekte svarstė koncepcines idėjas, komponavo mažojo palydovo mazgus ir sensorius, modeliavo CanSat’o korpusą 3D programose, atspausdino jį 3D spausdintuvu, išskaičiavo parašiuto matmenis ir jį pasiuvo, programavo mikrovaldiklius, litavo elektronikos komponentus ir galiausiai visa tai užbaigė sėkmingu skrydžiu ir nusileidimu. Visa tai pareikalavo ne tik laiko, darbo ir užsispyrimo, bet suteikė praktinių žinių, ugdė darbo komandoje įgūdžius, leido įvertinti kitų komandų pasirinktus sprendimus ir apmąstyti pasiekimus, o varžybų dienos Molėtų aerodrome buvo smagios savo nekasdiene aplinka ir nepamirštamais įspūdžiais.

Autorius:
Mindaugas Masaitis / technologijos

Nuotraukos:
Mindaugas Masaitis / technologijos

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos